Слънчоглед: Най-важните производители в ЕС


Украйна е най-големият производител на слънчогледово семе в света. 22 процента от производството на слънчоглед в света е концентрирано в тази срана.  

Украйна не само произвежда много слънчогледово масло, но е и най-големият износител на растително масло в света. Една трета от световния износ на слънчогледово масло идва от Украйна. Следователно войната в Украйна предизвиква особено безпокойство на пазарите тук.

ЕС на 3-то място по отглеждане на слънчоглед

Площите със слънчоглед в Украйна са в източната и югоизточната част на страната, които са основно засегнати от войната. Според прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ (USDA), обемите на реколтата в Украйна ще паднат рязко през настоящата година поради войната. Това засяга особено европейските потребители. Държавите от ЕС внасят 30 процента от слънчогледовото масло в Украйна.

Но самият Европейски съюз също е важен играч в отглеждането на слънчоглед. През 2021 г. фермерите тук са прибрали общо 10,49 милиона тона слънчогледово семе. Това поставя ЕС на трето място сред производителите на слънчоглед в света, след Украйна и Русия. Техните реколти са съответно 15,4 и 15,3 милиона тона слънчоглед.

5-те основни производители на слънчогледово семе в рамките на Съюза са

Румъния с 3 милиона тона,
България с 1,9 млн.т,
Франция с 1,9 милиона тона,
Унгария с 1,7 млн. т и
Испания с 0,77 млн. т.

Само Румъния произвежда около една трета от цялата европейска реколта от слънчоглед. Германия е на 10-то място със 100 000 тона реколта. Следва Австрия на 11-о място със 74 000 т.

Прощите със слънчоглед в Европа се увеличават от няколко години. Те са се увеличили с около 11 процента от 2015 г. и ще продължат да нарастват предвид настоящата ситуация. Четирите най-важни развиващи се страни по-специално са разширили значително площта си тази година.

Добивите от хектар в рамките на ЕС са в

Австрия с 30,1 т/ха най-висока.
Хърватия с 30 т/ха,
Франция с 2,74 т/ха и
Словакия с 2,71 т/ха.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини