Инж. Нецо Минев, управител на Златекс: Инвестицията в земеделска техника винаги се отплаща

Поради добрите цени на вторичния пазар, сега е моментът земеделците да подновят машинния си парк с иновативна техника, която пести разходи

Оптимизацията на разходите е пътят пред земеделците в условия на растяща инфлация

Интервю на

Ася Василева

Инж. Минев, какво можем да кажем за БАТА АГРО 2022 и за годината като цяло?

Доволни сме, че успяхме да организираме силно изложение и през тази рудна година. Радостни сме да посрещнем на нашия щанд клиенти от цялата страна, дошли да видят какво ново, и може би какво налично, можем да им предложим към настоящия момент. Отбелязахме сериозна посещаемост от земеделски производители и кооперации.

Радостно е, че интересът към земеделската техника продължава. За нас това е сигнал, че въпреки трудните и непредвидими времена, в които живеем, хората мислят за производство, гледат в перспектива, искат да се развиват и да надграждат стопанствата си. Това и на нас ни дава кураж. Ясно е, че променящият се свят ще продължи да има нужда, и то още по-голяма, от храни и от енергия. Това са двете компоненти, които не могат да бъдат избегнати в нито една система и в нито една част от планетата. Фактът, че ние заедно със земеделците работим в посока изхранване на хората и животните, ни дава оптимизъм, че въпреки непредвидимите условия по доставка на машини, при променливи ценови нива, при непрекъснато растяща инфлация, перспективата за развитието е добра.

Да, въпреки всичко нужда от храна винаги ще има, земеделието ще продължи, очевидно ще са необходими и машини. Какво трябва да направят земеделците, за да си осигурят максимално спокойно покупката на нова техника?

Както е известно и от миналото, в случаите, когато има сътресения на пазарите и висока инфлация, което на практика означава обезценяване на парите, покупката на земеделска техника, която е инвестиция за години напред, е печелившо решение за всеки, който се занимава със земеделие. Техниката се взема веднага, и работейки тя се изплаща във времето.

Ако клиент си закупи днес трактор Fendt или Valtra, различни инвентари, зърнокомбайни Fendt, самоходни пръскачки Fendt той ще плаща много по-малко пари, отколкото ако закупи техниката не след 5 години, ами вече буквално след месеци. Никой не може в момента да предвиди какви ще бъдат цените. Кризата ни показа, че дефицитите ще определят характера и на утрешния ден. Предвидимостта, с която работехме досега – да дойде клиентът, да хареса определена машина, да каже какви екстри иска, и точно такава машина да му бъде доставена след 3-4 месеца, това вече го няма. Дефицитът на специални материали, на стомани – от качествени до по-обикновени, е факт. Все още има налични машини, които са такива, каквито ние сме ги поръчали. Те са на пазара и продажбите им се случват постоянно.

При машините, които тепърва се заявяват няма гаранция за срока на производството, тъй като и самите производители не го знаят. Не сме сигурни и в крайната цена, на която ще можем ние да купим тези машини и съответно да ги предложим на българските земеделци. Тази несигурност, засяга както производителите на машини, така и нас – дистрибуторите, и стига до крайните потребители, които започват да се чудят как да инвестират. Себестойността на земеделската продукция ярко и неконтролируемо се увеличава. Растат цените на горива, електроенергия, препарати, семена, части. Един от разходите, който предизвиква най-голяма тревога, е цената на тора. Там има увеличение от 5-6 пъти. Никой не знае докъде ще стигне. Няма държавна подкрепа за земеделците за тези огромни извънредни разходи. Няма и реална пряка подкрепа за покупката на нова земеделска техника.

И на фона на тази растяща инфлация, която обезценява парите, хората започват да губят представа кое е правилно. В какво да инвестират – в текущи разходи като торове и препарати или в техника, която им е необходима за производството. В разговорите със земеделците виждаме, че те са объркани. А когато човек е объркан и несигурен, той започва да прави грешки.

За съжаление, несигурността се настани навсякъде. Всичко, дори и да не го изразяват, са напрегнати вътрешно. Неяснотите винаги карат хората да стават по-консервативни, особено при инвестиционни решения. Парите искат спокойствие и предвидимост. За съжаление, това вече го няма.

Какъв съвет може да дадете на българските земеделци? Не само като търговец, но и като зърнопроизводител?

Мога да кажа какво правим ние в нашето стопанство, в което обработваме около 30 000 дка земеделска земя в района на общините Чирпан и Братя Даскалови. Започнахме бързо да подменяме наличните машини. При нас основно те са трактори и комбайни Fendt. Тракторите са ни на 7000-8000 моточаса, а са пресметнати от производителя за поне 20 000 моточаса. Но ние сменяме с нови, защото вече излязоха на пазара модели с много по-големи възможности от машините, които сме закупили преди 7-8 години. И тъй като поради дефицита на предлагането, цените на вторичния пазар са много високи, сега е моментът те да бъдат подновени с по-нови, с по-ниски разходи на гориво, с подобрени условия за работа на механизатора, с навигационни системи, със Section Control управление. Всичко това са иновации, които са много важни , спестяват много разходи на земеделците, увеличават производителността и подобряват условията на работа.

И при тракторите на Fendt, и при тракторите на Valtra, в новите модели има доказано по-нисък разход на гориво. При тези високи цени на горивата, земеделците се замислят кое е правилно да се купи – дали евтина машина или иновативна и икономична, която бързо да си върне разходите и да носи по-ниска себестойност на продукцията.

Това се отнася и за инвентарите, които имат вече много сериозно развитие. Торачки, сеялки, пръскачки – всичко е вече със Section Control, с управление от кабината на трактора. В тези машини има много високо ниво на иновации. В машините, които Златекс предлага на пазара, дигитализацията на практика е постигната. Това води до малки загуби, ниски разходи, по-добра себестойност на производството, което прави продукцията на българските земеделци конкурентноспособна на пазара. Това сега е изключително важно, защото при ниска себестойност и добри ценови условия, каквито има към момента, сметката излиза и е време за инвестиции.

Нека маркираме някои от по-интересните акценти, които предлагате на земеделците тази година.

И през настоящата година Златекс има новости и интересни предложения за земеделците. При комбайните Fendt това са сламотръсните комбайни FENDT 6335 С колесни и верижни, FENDT 6275 L MCS, FENDT 5225 L и роторните, FENDT Ideal 9T, FENDT Ideal 8T, FENDT Ideal 7 . Верижни машини с много големи производствени възможности, които на практика заместват два комбайна. Това го потвърдиха и българските земеделци на които миналата година доставихме FENDT IDEAL 9T и IDEAL 8T. При недостига на кадри в земеделието това също е допълнително предимство. Представяме висококапацитетни ремаркета като HAWE с обем 50 куб. м. и 30 куб. м. за добра логистика, което осигурява бързина при прибирането на реколтата.

При тракторите Fendt вече имаме генерации 3,4 и 6. Това са съвсем нови генерации на ново много високо технологично ниво. Не случайно Fendt за 21-а поредна година еднолично стои начело на класацията за най-добър, най-икономичен и най-харесван трактор в света.

Самоходните пръскачки FENDT Rogator предизвикват възхищение с невероятните си технически възможности. Сега цените за наличните машини при нас са много добри. Имаме все още машини които като качества и възможности надвишават реалната си цена към момента. Иинвестиция, която се направи сега е изключително ефективна.

Предлагаме и обратно изкупуване на техниката, с което да подпомогнем земеделците. При Fendt продължаваме програмата за 8-годишен лизинг, който няма аналог на пазара у нас.

При Valtra също има много новости, като различни системи за управление, които подобряват както разхода на гориво, така и производителността на механизатора. Тракторите имат обращателни пултове, за тези, които искат да имат възможност да работят на заден ход.

Световния лидер в повдигащата техника MANITOU – представяме с гама от нови модели и иновативни решени.

Много иновативни машини предлагаме и при прикачната техника. Сеялките SOLA, тороразпръскващите машини RAUCH и другите брандове, които предлагаме, машините са със Section control, с възможност да не се презастъпват редове, да не се разпиляват семена и торове. Машини, които дават възможност да не се прави никакъв разход, по-голям от необходимото.

Високоскоростни електрически сеялки за пролетни култури SOLA с навигационно управление и автоматично изключване за презастъпване на всяка изсяваща секиция. Нови есенни сеялки с изсяване на семената от бункер под налягане.

Ново поколение прецизни тороразпръскващи торачки на лидера RAUCH с хидравлично задвижване, управление, променлива норма на торене, секционен контрол.

Прикачни и навесни пръскачки за малки и средни предприятия от най-големия полски производител KRUKOWIAK – здрави, надеждни, прецизни.

Здрави германски почвообработващи инвентари от RABE, KNOCHE и други брандове. Все подбрани производители и машини, тествани при наши условия, доказали с отличната си работа, че не само си заслужават парите, а са и най-икономични за всеки един час работа на полето.

Целта е по-бърза работа, по-ниски разходи и по-високи добиви. Както на тракторите и комбайни, които предлагаме, така и на инвентара, на който залагаме.

В края на нашия разговор искам да пожелая на всички земеделски производители успешна лятна кампания, по-високи цени на реколтата и смели инвестиции – защото само смелите успяват .

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X