Сагата не свършва: Агенцията по вписванията отказа да впише увеличението на капитала на Врана ЕАД

 · 

Агенцията по вписванията е отказала да впише увеличението на капитала на Врана ЕАД и в момента този отказ се обжалва. Това съобщи вчера земеделският министър Иван Иванов в отговор на депутатски въпрос по време на заседанието на Комисията по земеделие в Парламента. Дружеството трябваше да увеличи капитала си с 1.1 млрд. лева, с които да се закупи зърно за нуждите на държавата, за да се гарантира хляба и фуражите, в случай на неблагоприятно развитие на военните действия.

През последните няколко дни излезе информация, че закупуването на зърно вече е с отпаднала необходимост по думите на зам.-министър Иван Христанов. Ако съдът отхвърли жалбата на аграрното министерство за увеличение на капитала, вероятността Христанов да е прав е много голяма, стана ясно още от думите на министър Иванов.

Крайното решение обаче ще бъде на Министерски съвет, уточни той.

Сагата с изкупуването на зърното продължава вече четвърти месец. Намеренията на държавата бяха да бъдат изкупени количества хлебна пшеница и слънчоглед, за да може да се осигури продоволствието до 2023 г. Врана ЕАД е второто дружество, на което правителството разчита, за да се справи със задачата по изкупуването на зърното, след като ръководството на предишното избрано дружество – „Сортови семена – Елит“ ЕАД отказа да направи предвидените сделки.

Средствата от увеличението на капитала ще се съхраняват по сметка за чужди средства на Министерството на земеделието и се предоставят по сметка на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Врана“ – ЕАД, при необходимост от извършване на плащания въз основа на писмено искане от дружеството до Министерството на земеделието.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X