АТИДЖЕ ВЕЛИ, ЕВРОДЕПУТАТ: Сериозни са забележките към българския Стратегически план, не е достатъчно амбициозен

Свиневъдите и птицевъдите са изключени, но ЕК препоръчва да ги включим


За картофопроизводителите обвързаната подкрепа остава само за картофи за нишесте, България трябва да търси други инструменти за подпомагане


Диана Димитрова

След като българският Стратегически план ни беше върнат от Брюксел със стотици забележки, земеделските тревоги у нас във всички браншове се увеличиха, защото всеки е подочул нещо, което го засяга, а не знае точно за какво става дума.


По този повод потърсихме евродепутат Атидже Вели в Брюксел, за да научим от първа ръка какво става.

Госпожо Вели, видяхте забележките към българския Стратегически план, какво е впечатлението Ви и каква оценка давате на първи прочит?

Абстрахирайки се от общия брой на забележките, ако се вгледаме в същината им, аз ги оценявам като сериозни. Защото Комисията в коментарите си е посочила доста слабости и неясноти по отношение на интервенциите, и всеобхватността им, и последователността им, и ефекта от всички тях. Затова моята оценка е, че са сериозни.

Можете ли да направите сравнение между нашия план и този на други държави?

Стратегическите планове са върнати на държавите членки на националние им езици. Така че аз мога да ви кажа какви впечатления например имам от плана на Ирландия – към него коментарите са положителни и нивото на амбиции е оценено като добро – и по отношение на зелената архитектура, и по интервенциите. Добри са оценките и за плана на Франция.

Коментарите и забележките към нашата страна във всички области ли са?

-Да, забележките засягат всички области. Защото основно коментарите са по отношение на нивото на амбиции на зелената архитектура, че не е достатъчно амбициозна и не допринася в достатъчна степен за достигане на целите на ЕС в България. Но това е първата част.

А във втората част за инвестициите също има доста коментари – както по мерките, така и по конкурентоспособността, така и по веригите на доставки.

Друг много важен елемент, който ни е посочен, е че в Стратегическия план няма връзка с финансовите инструменти на ЕС, нито с Плана на България за възстановяване и устойчивост.

Има ли в нашия план непреодолими слабости според Вас?

– Непреодолими корекции няма, затова се надявам Министерството на земеделието да преработи плана, така че да стане добър. Защото първият прочит показва, че не сме си научили урока от предишните програмни периоди.

Според вас браншовете как ще реагират и за кои е естествено да бъдат най-недоволни? Какво ще стане със свиневъдите и птицевъдите?

-На този етап е ясно, че свиневъдството и птицевъдството, като идустриални сектори, са изключени от интервенциите, но Еврокомисията препоръчва да бъдат включени. Остава отворена темата за картофопроизводителите – за обвързаната подкрепа, където са допустими картофите за нишесте, както е решено на ниво ЕС. Ние предложихме всички видове картофи да се включат, но в крайна сметка остава така. А и позицията на ЕП беше ясна в това отношение. Но в България за производителите на картофи сега могат да се търсят други инструменти, включително и държавни помощи биха могли да бъдат.

За тютюна какво ще става?

Посочени са три години – 2016, 2017 и 2018 като референтни периоди, но без да е ясно коя година ще се ползва за референтна. Така че България ще трябва да внесе допълнително аргументи коя година ще предложи за преходната национална помощ.

В кои други области на плана са ни посочили слабости?

Има доста коментари по отношение на преработвателната индустрия, където се иска предприятията, които ще инвестират да са създадени 24 месеца преди това и 12 месеца преди кандидатстването. По отношение на биологичното земеделие по втори стълб има допълнително въведен критерий за кандидатите да получават директни плащания, което обаче в регламентите го няма, така че там сме в противоречие с европейските регламенти.

Ще има ли България време да коригира всичко това?

В момента Европейската комисия води разговори с държавите членки, ще има срещи, за да се коментират прдлженията. Но колкото по-бързо отговорим на Комисията, толкова по-добре ще бъде за българското земеделие. Защото това ще се отрази по-нататък на стартирането на Стратегическия план в България.

Определено оставам с впечатление, че наистина забележките към нашия план са твърде сериозни? А какви са основните ви изводи?

Да, такива са. Основният извод за мен е, че българският план е оценен като не достатъчно амбициозен – нито по отношение на зелената архитектура, нито по отношение на инвестициите – и публичните инвестиции, и тези за селските райони, и останалите.

Има забележка още, че в българския Стратегически план няма посочени достатъчно мерки за модернизация и въвеждане на иновации. Няма я в плана ни и широколентовата инфраструктура, а в същото време говорим за дигитализация. Как ще се осъществи тя, като няма покритие? Като цяло се надявам Министерство на земеделието да започне да разглежда веднага забележките и коментарите и да не чака последния влак.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X