РАПИД КБ НА БАТА АГРО 2022: CLAAS и AMAZONE – високотехнологични машини за рентабилно земеделие

По полята на България работят хиляди машини на CLAAS и AMAZONE, еталон за качество, прецизност и надеждност. Новите модели от богатата гама на немските производители са вече у нас – представят ги специалисти от фирмата, официален вносител на тази техника на българския пазар по време на изложението в Стара Загора

Ася Василева

РАПИД КБ е водеща компания за търговия и сервиз на земеделска техника в България. Брандовете, които фирмата представлява у нас – CLAAS и AMAZONE,са познати както в цял свят, така и на всеки български земеделец.

Всеки напредък в обществото се дължи на внедряването на нови технологии. Цялата история на човечеството го доказва. Така е и в земеделието. Няма как да се направи модерно и печелившо земеделие без нови машини. А когато обсъждаме модернизирането на машинния парк на българския земеделец, няма как да не посочим фирма РАПИД КБ. Тя е първата, която внесе в България модерни западни комбайни още през далечната 1981 г. Без тях българското земеделие нямаше да е това, което е днес.

От създаването си досега РАПИД КБ е изиграла огромна роля в преоборудването на машинния парк на българския земеделец. По полята на България работят хиляди машини на CLAAS и AMAZONE. Те отдавна са се доказали като еталон за качество, прецизност и надеждност. А фирма РАПИД КБ като цяло и нейният управител ПЛАМЕН БОГОЕВ са надеждна опора на фермерите и гарант за безаварийна работа на техните машини. Това е възможно благодарение на екипа от изключителни професионалисти, които работят във фирмата. Днес РАПИД КБ е един от безспорните лидери на българския пазар на земеделска техника и пръв избор за всеки фермер, решил да закупи прибираща техника.

Защо земеделците от цял свят избират CLAAS?

С нарастващите изисквания за опазване на околната среда и необходимостта непрекъснато да се намаляват производствените разходи за тон, селското стопанство в световен мащаб става все по-сложно и предизвикателно. Фермерите са принудени да работят все по-икономично, по-бързо и по-ефективно. За тях CLAAS осигурява точната технология за посрещане на тези предизвикателства. От създаването им и до днес машините на бранда непрекъснато се подобряват и закупуването на комбайн или трактор CLAAS е решителна крачка във вярната посока за всеки фермер, която ще му позволи да оцелее в днешната трудна ситуация.

Ключът към технологичното лидерство на CLAAS е поставянето на водача в центъра на нещата и използването на технология за намаляване на усилията в трудния и решаващ процес на жътва. Това освобождава пълния капацитет на машината и я отличава от всички други комбайни. Така се постига по-ниска себестойност на жътвата на тон прибрано зърно при огромна производителност на машината и увеличена ефективна работоспособност на оператора. Всичко това е превърнало прибиращата техника на CLAAS в лидер както на световния, така и на българския пазар.

Затова и на всяко изложение

БАТА АГРО в Стара Загора

щандът на компания РАПИД КБ, официален представител на марката за България, е притегателно място за родните земеделци. На него разговаряме с

Карстен Волф, експорт мениджър на CLAAS за България:

„Много съм щастлив отново да бъда на изложението БАТА АГРО в Стара Загора. Изминаха 2 много трудни години за всички ни, но се радвам да видя, че изложението е отново на толкова високо ниво. Радостен съм и че виждам толкова много земеделци, които идват на щанда на нашия партньор в България – фирма РАПИД КБ.

Виждаме, че в световен мащаб времената са предизвикателни. Веригите за доставки са изключително затруднени в момента. Това се дължи както на двете години пандемия, така и от три месеца положението е допълнително затруднено от войната в Украйна. По тази причина доставките на материали и части са много трудни. Това води и до много високи нива на инфлацията, което е голямо предизвикателсво за всички нас. За производителите на машини, за търговците, както и за самите земеделци. Трябва да се справим с тази ситуация много внимателно и всички заедно.

Ситуацията обаче показа на всички ни, че земеделието е изключително важно, за да има стабилност по света. В момента пазарите на зърно се тресат заради политическата ситуация. Русия и Украйна са много големи производители на зърнени и маслодайни култури. България е също голям производител и тя ще има много значителна роля в осигуряването на продоволствената сигурност в света.

В ситуация на растяща инфлация, инвестициите в нови земеделски машини, особено високотехнологични, каквито предлага CLAAS, са много добро вложение. Земеделците се сблъскват с нарастващите цени на консумативите, които купуват, но съм сигурен, че и доходите им ще бъдат добри, тъй като цените на земеделските стоки ще продължават да се покачват.

Наблюдаваме тенденция, както в Европа, така и в България, земеделците да залагат на все по-интелигентни и високотехнологични машини. Ефективността е това, което фермерите търсят. Те искат да инвестират в модерни машини, за да могат да получат максимална възвръщаемост на парите си. В комбайните и тракторите на CLAAS са внедрени изключително много технологии, които позволяват на земеделците да пестят пари. Технологии, които позволяват да се икономисат ресурси, да се щадят културите. Фермерите нямат пари за губене, нито пари за неефективни инвестиции. Дошло е време да се инвестира във високи технологии и тези технологии вече са налични. Призовавам всички земеделци да ни потърсят – и нас в CLAAS, и нашите представители от Рапид КБ, за да им разкажем за тези технологии и възможностите, които те им предоставят.

В България работим с Рапид КБ вече повече от 30 години, имаме изключително силно парньорство, от което сме много доволни. От името на CLAAS мога да уверя българските земеделци, че правим и ще правим всичко по силите ни, те да получават машините си възможно най-бързо, въпреки усложнената ситуация в света“.

Христо Маринов, продуктов мениджър за CLAAS в Рапид КБ ни разказа повече за машините на CLAAS:

„На изложението Бата Агро правим премиера на комбайна CLAAS TRION 530. TRION е изцяло нова серия комбайни, която бе представена на широката публика миналата година. Гамата TRION включва 3 серии – 5- и 6-сламотръсни комбайни Trion 500 и Trion 600, и серията Trion 700, които са хибридни машини. При тях отново е използвана технологияа на CLAAS на вършачната система AFS, която е значително подобрена. Разполагаме с по-голям вършачен барабан и съоветно – по-голяма производителност на машината.

Серията TRION притежава много от характеристиките на големите машини от серията LEXION. Обдухването на ситата е с технологията Jet Stream, която позволява абсолютно равномерно и толкова, колкото е необходимо, обдухване на системата за очистване. Задвижването е с двигател Cummins с мощност 306 к.с., който разполага с технологиято Dynamic Power. Двигателят консумира толкова мощност, колкото е необходима във всеки един даден момент от работата на машината. В серията присъстват и доста от CEMOS AUTOMATIC технологиите, познати от по-големите машини, и могат да бъдат избирани различни опции на оборудване, в зависимост от желанията на клиента.

Цялостната концепия на серията комбайни TRION е направена така, че всеки един земеделец да може да открие и конфигурира машина, точно подходяща за неговото конкретно стопанство. От CLAAS предлагат изключително много възможности и разнообразни опции, които могат да бъдат от полза на всеки земеделец в неговото стопанство.

Разбира се, на щанда ни присъства най-големият зърнокомбайн, който CLAAS произвежда – LEXION 8900 TЕRRA TRAC. Той е оборудван с пълен пакет CEMOS AUTOMATIC и разполага с изключително много автоматизации на различни операции, които облекчават в максимална степен водача на машината и спестяват много разходи на зърнопроизводителите, което е особено важно в днешните времена”.

За техниката на германския лидер в техниката за почвообработка, сеитба, торене и растителна защита ни разказа Александър Янков, продуктов мениджър AMAZONE в РАПИД КБ:

„ За поредна година сме се постарали да изложим цялата продуктова гама на марката AMAZONE. Започвайки от почвообработката, където сме показали трикорпусен, както и шесткорпусен плуг CAYROS, който е с подсилена греда от серията PRO, модел Vario с хидравлична защита и с хидравлична регулировка на работния захват. От дисковите брани сме изложили четиримерова дискова брана CATROS+ с 610 мм дискове – моделът CATROS XL. Като за първи път тази година представяме и новата сечка, която е монтирана на този модел. Работи изключително добре, особено след слънчоглед. Директно от Агритехника успяхме да доставим и дисковата брана с най-големи дискове от серията CERTOS – машината е с 610-милиметрови дискове. Тази година за първи път сме изложили и най-новият продукт в своя сегмент – триметрова дискова комбинация CERTOS със 7 броя пасивни работни органи, която е подходяща за трактори с мощност над 300 к.с.

От сеялките сме изложили добре познатата на нашите клиенти механична сеялка AMAZONE D9. Няма как да подминем и високоскоростната сеялка CIRUS, която е оборудвана с патентованите гуми MATRIX. При пролетните сеялки сме представили два модела от най-добре развиващия ни се продукт през последните 2 години – серията PRECEA. Представяме сеялка с работна ширина 4,5 м. Тя е оборудвана и със система за внасяне на микрогранулат. Изложили сме и 6-метрова сеялка PRECEA, която е с хидравличен натиск. Изключително високоскоростна и прецизна сеялка.

При торачките също сме се постарали да изложим всички модели. Представяме серията ZА-М, ZА-V и ZА-TC. Съответно с механично и хидравлично задвижване. За първи път тази година при серията ZА-TC с хидравлично задвижване, машината, която показваме е оборудвана със специална система от сензори, която следи в реално време качеството и количеството на потока тор, който разхвърляме. Работи съвместно със специален сензор за вятър, който също показваме за първи път тази година. Така се постига едно перфектно разпределение на тора при работа на машината. Има възможност за секционен контрол на до 128 секции.

При пръскачките сме изложили навесна пръскачка серия UF. Имаме и прикачни пръскачки от серията UG 3000 и прикачна пръскачка UX, която е оборудвана със системата AmaSwitch – електрическо изключване дюза по дюза. Моделът, който сме представили, е и със завиващ мост, който следва перфектно следите на трактора. Не на последно място, разбира се, представяме флагманът при пръскачките на AMAZONE – самоходната пръскачка PANTERA, която също е оборудвана с уникалната ни система AMASWITCH. Машината е оборудвана с най-модерните технологии като автоматично водене и Section Control.

Всички тези машини са налични в базите на Рапид КБ. Постарали сме се да плануваме така нашите поръчки, че най-търсените машини да могат да бъдат доставени в рамките на тази година. Залагайки на РАПИД КБ и марката AMAZONE, нашите клиенти печелят сигурност, здрави машини и високи добиви“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X