Христофор Бунарджиев, Булагро Груп Холдинг ЕАД: В трудни времена решенията трябва да се вземат бързо

Очаква ни стагфлация и продоволствена криза, а доставките на машини ще станат изключително трудни

Интервю на Ася Василева

Господин Бунарджиев, какво бихте искали да кажете на българските земеделци през тази година?

Бих искал да отправя няколко послания към земеделците. За съжаление, за нито едно от тях не мога да кажа, че ще е оптимистично. Но времето, в което живеем и работим е такова. През последната една година имахме няколко увеличения на цените на селскостопанската техника, които са продиктувани от обективни причини.

Цената на електроенергията в Европа от септември месец миналата година се вдигна почти четири пъти. Подобно е положението и с цената на газа. От началото на войната в Украйна има и сериозен ръст на цените на горивата. Всичко това обуславя повишаването на себестойността на производството и на разходите на нашите доставчици.

Ситуацията в крайна сметка рефлектира върху четири увеличения на земеделската техника в рамките на по-малко от година. Първите по-малки, последните по-рязки – с 9-10%. Говорим за едно кумулативно увеличение на цените на машините с почти 30% в рамките на годината.

Това, което предстои от тук нататък, обаче, е още по-тревожно, защото ние вече не говорим за цени. Ние говорим за предвидимост на доставките. Говорим за сериозни проблеми, свързани с доставката на метали за производителите на земеделска техника. В Украйна бяха унищожени някои от големите заводи.

Азовстал е най-големият комбинат за производство на метали в Европа. Той в момента е напълно ликвидиран и възстановяването му ще отнеме може би 10 години. Подобно е положението и в други заводи в Украйна. Предвиждам и сериозен проблем с износа на метали от Русия поради ембаргото. Това ще създаде криза при производителите на селскостопанска техника.

Лично за мен, ситуацията дава възможност да правя хоризонти на планиране, който са между 3 и 4 месеца напред, като по-рано моят хоризонт винаги е бил между 2 и 5 години. Живеем в трудни времена.

Бих искал да кажа на всички земеделци, че тази година решенията трябва да се вземат бързо. И ако преди БАТА АГРО беше изложение, на което да се видят достиженията, тази година трябва да бъде панаир, на който да се правят сделки. Сега, тук и веднага. Защото ние не можем да гарантираме доставки след септември. Такова е положението не само при нас, но и при колегите.

Положението несъмнено е сложно, но Булагро работи с водещи световни производители на земеделска техника. Предполагам, те ще търсят решения на тази криза….

Веригите на доставки са нарушени навсякъде. Всички сме наясно с кризата и липсата на метали, за която вече споменах. Но подобно е положението и с липсата на елекронни компоненти. Тя започна преди повече от година. Така че към липсата на метали се добавя усложнената обстановка с липсата на електронни компоненти – чипове, различни интегрални микросхеми, чието производство беше изнесено в Далечния изток, за съжаление. Сега Европа си дава ясна сметка, че през годините бяха допуснати стратегически грешки. Първо с износа на цели производства извън рамките на Европейския Съюз, което го прави силно зависим от веригата на доставки от производителя и транспорта. Затруднени са и доставките на комплектоващи елементи като редуктори и колянови валове. Затова и производителите нямат особени козове, които да извадят от ръкава си и да кажат, че имат решение.

Каква ще бъде стратегията на Булагро Груп в тази затруднена ситуация? Как ще продължавате да подкепяте българските земеделци?

Най-важното е да не им създаваме грешни представи за това, което трябва да се случи от тук нататък. И затова се опиваме да им обясним, че трябва да вземат решенията си тук, сега и веднага. В случая това не е търговска стратегия, това е стратегически съвет. Разбира се, решението е тяхно, но аз така виждам нещата и така им препоръчвам да действат.

А по отношение на земеделските пазари, бихте ли се наели да прогнозирате как ще се развият в тази сиуация?

Няма човек, който може да направи анализ, който може да прогнозира, и който може да даде цени. Само в рамките на една седмица, имахме сериозно увеличение на цените на пшеницата и на ечемика с почти 50 евро на тон. Само в рамките на един ден имаше повишение от 20 евро на тон. Има твърде много фактори, които влияят върху пазара в момента. И аз се опасявам, че освен чисто пазарните фактори, ще има намеса и на непазарни фактори. Ако правителството се намеси в цените, както направи със слънчогледа, то може да се прогнозират и изкуствени дефицити на олио, например. И това е факт. В момента в Западна Европа в търговските вериги няма слънчогледово олио. Винаги, когато се изполват непазарни инструменти, резултатът от тях е прогнозируем и много бърз. А слънчогледовото семе и олиото, както и зърното и хляба, са основна част от продуктовата кошница на хората, предполагам, че може да се очаква сериозна намеса от държавата в цените им.

Реалността, обаче е такава, че земеделците тази година имат много различна себестойност на производството си. Много по-висока от всяка друга година. Защото имайки предвид нашия опит от компаниите в Булагро Груп Холдинг – за торове и горива, структурата на разходите е съвършено променена.

При торовете имаме над 400% ръст на цените на амониевата селитра. Ако миналата година цената на тора беше 350 лв за тон, то сега е 1600 лв за тон. Подобно е положението и при комплексните торове. При препаратите имаме повишение на цените с почти 20%. При горивата имаме над 50% ръст на цените. На всички трябва да е ясно, че промяната на структурата на разходите на земеделските производители, няма как да не се отрази върху крайния продукт.

Бихте ли сигнали дотам да прогнозирате и глобална продоволствена криза?

Убеден съм. Русия и Украйна кумулативно произвеждат почти 30% от световната реколта от слънчоглед и около 10% от световната реколта от зърнени култури – пшеница и ечемик. Няма начин това да не се отрази във веригата на доставките. Искам да напомня ситуацияа от 2010 г., когато имахме подобен ръст на цените на зърното, когато Русия забрани експорта на пшеница и когато цените досигнаха космически нива. Това беше последвано от глад в Африка, от т.нар. Арабска пролет, която доведе до гладните бунтове в Тунис, Алжир, Мароко, промяната на правителствата в Египет и в крайна сметка до войната в Сирия. За съжаление, смятам, че ни очаква подобна ситуация и сега. Гладът вече се чувства. Ако в Западна Европа разходите за храна са между 5 и 8% от общите потребителски разходи на едно домакинство, в България е са между 30 и 50%, а в Африка те са между 80 и 100%. Всеки може да си представи едно двойно повишение на тези разходи как би се отразило.

Очаква ли ни стагфлация?

Със сигурност. Няма начин в един момент повишените цени да не доведат до одръпване от пазара и да се получи комбинация от стагнация и инфлация.

Казвате, че на фона на всичко това, земеделците трябва да инвестират бързо …

Сега е моментът да се инвестира в производствена технология. При земеделците това са машини и съоръжения. С тях те намаляват разходите си, увеличават приходите си и стават по-конкурентноспособни. Тези, които в момента имат възможност, трябва да инвестират, защото както беше казано „дебелите ще ослабнат, а слабите ще изчезнат“.

Прогнозирате ли липса на горива?

Едва ли, но въпросът е на каква цена ще бъдат.

Как се вземат бизнес решения в такава несигурна обстановка?

Все още на базата на здрава логика и опит през годините. Булагро Груп е компания с 33 години история, което е един сериозен срок, в който сме доказали лидерството си на българския пазар. Компанията е създадена в далечната 1989 г. и днес вече е сериозна структура с над 130 служители и над 100 млн. лв оборот. Минали сме през тежките кризи на 1992 г. , когато България спря плащанията по външния дълг, през 1997 г., когато левът изгуби само за един месец повече от 7 пъти от стойността си, когато спестяванията на нашите родители буквално изчезнаха. Последваха кризите през 2008 г. и през 2010 г. Досега сме успявали да се справим, надявам се да успеем да минем и през бурята, която ни предстои, и се надявам да дойдат и по-добри времена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X