Окото на FaST от 2023 г. ще дебне как се торят посевите

Платформата е задължителна за стратегическите планове на държавите, България я разработва в момента

По изискване на ЕК това ще е задължителна система за подаване на хранителни вещеста в посевите и инструмент за цифрово земеделие, който трябва да работи в ОСП 2023-2027

Диана Ванчева

На 25 май 2022 г. Европейската комисия публикува констатациите си от проучване, свързано с прилагането на инструмента за устойчивост на хранителни вещества във фермите (FaST).

Този инструмент за цифрово земеделие може да се управлява от смартфони, таблети и компютри и ще комбинира съществуващите данни с ръчно въвеждане от фермерите, за да им предостави персонализирани препоръки за торене чрез план за управление на хранителните вещества.

Новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2023-2027 цели по този начин да насърчи създаването на устойчив и конкурентоспособен селскостопански сектор, който да може да подкрепи ефикасно поминъка на всички фермери, да осигури здравословна и устойчива храна за посевите и да подпомогне мерките /интервенциите/ за селските райони.

Държавите-членки трябва да създадат система за снабдяване на фермерите с FaST като част от техните национални стратегически планове за ОСП, казват от ЕК.

Това ще е основна платформа в следващия програмен период

за генериране и повторно използване на решения за устойчиво и конкурентно земеделие.

Проучването FaST Navigator на ЕК (алгоритми за управление на хранителните вещества, оценка на входните ресурси и парникови газове (GHG) ) показа какво е наличието на оперативни модели, необходими за предоставяне на стандартизирани и последователни

съвети относно използването на торове при различни условия и различни данни.

Резултатите от проучването идентифицират моделите, необходими за предоставяне на точни количествени съвети за използването на торове, както и модели за оценка на емисиите на парникови газове и тяхното отстраняване.

Според експертите в ЕК данните на моделите варират от много прецизни алгоритми, базирани на подробни данни, до по-оперативни методи, базирани на общи данни, които ще са

достъпни за огромното мнозинство фермери

Разработени са така, че да улеснят прилагането на FaST, като предоставят стандартизирана справка за процедурите за изчисление. Освен това ще бъдат напълно отворени и достъпни, за да насърчат и улеснят широкото им приемане.

Резултатите от проучването FaST Navigator също вече са достъпни за администрациите и частни лица и са част от подкрепата, предоставена от Европейската комисия за внедряването на платформата.

Според ЕК FaST

ще помогне да се положат основите на цялостна дигитална екосистема за устойчиво управление на ферми и земя в Европа

Още в настъпващия програмен период на ОСП от 2023 г. платформата ще подкрепя земеделските производители в техните административни процеси на вземане на решения и ще допринесе за по-голяма рентабилност на стопанствата им и за екологична устойчивост.

В същото време ще осигури надеждно място във фермите и за разработчиците на цифрови решения (включително сателитни решения) и доставчиците на услуги. Това ще намали административните трудности и проблеми.

FaST е подкрепен дори и от Космическата програма на ЕС

онализирани за националните и регионалните характеристики за държавите-Платформата за цифрови услуги е подкрепена от ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК, от Космическата програма на ЕС (DG DEFIS) и от програмата на ЕС ISA 2 (DG DIGIT).

Тя има и още по-амбициозна цел – а именно да се превърне във водеща в света платформа за генериране и повторно използване на решения за устойчиво и конкурентно земеделие, базирани на космически данни (Коперник и Галилео) и други публични и частни масиви от данни. 

Модулната платформа, която ще работи в селското стопанство на ЕС още в идващия период ще позволява и използването на решения, базирани на машинно обучение, приложено за разпознаване на изображения. Както и използването и повторното използване на IoT данни и други различни от тях данни от публичния сектор, вкл.и генерирани от потребителите данни.

Във FaST- Етап 2 влиза и България

ЕК отбелязва, че по план Етап 2 от проекта FaST трябва да разшири обхвата на платформата до фермерите във Валония (Белгия), България, Гърция, Румъния и Словакия.

Този втори етап бе предвидено да бъде завършен до края на май 2022 г., но засега няма обратна връзка от ЕК как текат процесите, а експерти от българското Министерство на земеделието заявиха, че

FaST платформата се разработва в момента у нас

Разплащателните агенции, които са участвали в първия етап на проекта (Андалусия, Кастилия и Леон, Естония и Пиемонте), сега продължават да бъдат подпомагани при управлението на тяхната платформа по време на етап 2.

Първата версия на платформата работи в ЕС от 2020 г.

Да припомним: FaST v1.0 бе пусната за участващите в момента региони на Европа на проекта още през 2020 г. Това мобилно приложение от версия 1.0 включва следните функции в удобен за потребителя интерфейс:

– Карти, наслагващи данни от фермата върху ГИС слоеве

– Коперник/Сентинел изображения: RGB+NDVI

– Управление на кампании с импортиране на данни за фермери от IACS/GSAA

– Препоръки за торене

– Снимки с географски етикети

– Двупосочни комуникации

– Основно време/климат

Платформата предоставя и административен портал, където една разплащателна агенция има достъп до регионалните данни, конфигурацията и потребителските профили и защитен API механизъм за дистанционно свързване към хранилището на данни.

Според ЕК сега всички страни членки трябва да положат основите на цялостна цифрова екосистема за устойчиво управление на фермите и земята в Европа.

Още следващата ОСП на ЕС е заложено да разчита на разширения и демократизиран достъп до сателитните данни и услуги.

Така ОСП става най-големият и най-обещаващ реален модел на използване на решения, базирани на Коперник и Галилей, в публичния сектор.

Как изглежда мобилното приложение на екрана

За сведение на земеделските производители, които ще са потребители на FaST, те, както и разплащателната агенция ще си взаимодействат с платформата чрез персонализирано мобилно приложение и уеб портали, достъпни от всеки компютър, свързан с интернет.

Така мобилното приложение FaST ще представя на фермера тези най-модерни възможности – на Коперник и Галилео.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X