Акцентът ни е оптимизиране на разходите на нашите клиенти

Стабилните компании работят предвидимо при всякакви условия, Мегатрон продължава да инвестира в развитие и безкомпромисно обслужване на българските земеделци

– Господин Панчев, щандът на Мегатрон на изложението БАТА АГРО 2022 и тази година се радва на огромен интерес от страна на българските земеделци, само за половин час, докато разговаряме, изброих поне десетина големи български фермери, които го посетиха… Какво бихте искали да кажете за изложението БАТА АГРО 2022?
– Вземайки под внимание трудната ситуацията с наличности, за нас беше предизвикателство да направим такова хубаво изложение, с толкова много машини. Благодарим на нашите клиенти, които предоставиха машините си за изложението. Защото всички машини, които видяха посетителите на щанда ни, са договорирани машини на клиенти. Те бяха така добри да изчакат приключването на БАТА АГРО, за да си ги получат.
В Мегатрон работим с поръчки за година напред и вече сме към средата на 2023 г. Ситуацията е идентична при всички производители на земеделска техника обаче. Така че да успеем да направим едно хубаво изложение с достатъчно машини, които да покажем, наистина беше предизвикателство.
– Каква е ситуацията с наличните машини?
– Относно проблема с недостига на наличности, до момента успяваме да държим много добро ниво на доставки. Но проблемът е световен. Ние се ориентирахме изключително навреме в ситуацията и много отрано започнахме да се запасяваме и да правим поръчки за дълги срокове напред. Коментираме с нашите клиенти какви са реалните срокове за доставки. Но фактите са, че за нас 2022 година от гледна точка на продажби, общо взето, е приключила. Ние вече подписваме договори и правим заявки към доставчиците за 2023 г. Не само за трактори, но и за техника от цялото ни портфолио – пролетни сеялки за сезон 2023, комбайни за жътва 2023, пръскачки също.
Търсенето в момента е може би двойно по-голямо от капацитета на заводите.
Нашите клиенти са поставени пред изключително големи предизвикателства – производствените им разходи растат ежедневно – за торове, за ток и т.н. Ситуацията в Украйна внася несигурност. Това че цените на продукцията растат, не е радващо, защото те растат заедно с разходите. Много е неясно бъдещето относно цялостната ситуация и възможностите за доставки. Надяваме се на нормализиране, но се съмнявам, че то ще се случи през следващите 2-3 години.
– Как работи компания Мегатрон в условията на такава пазарна непредвидимост?
– Ние, в Мегатрон, през последните 6-7 години, така или иначе, правим планиране за наличностите ни за около година напред. Затова нас тази обстановка не ни стряска толкова много от гледна точка какво да си поръчаме. Разликата е обаче, че нашите основни доставчици работят на по-различен принцип. При нас не е важно кой кога си е поръчал машината, а за да има максимална справедливост, с приоритет се произвеждат машини, които са договорирани за краен клиент. Предизвикателството, което стои пред нас, е, че трябва да обърнем играта. Досега клиентите бяха свикнали, че ние имаме голям склад с машини и те да влязат в двора и да си изберат. Което към днешна дата не може да се случи, защото бройките, които се произвеждат само за склад при дилърите, буквално са нищожни.
– Защо въпреки недостига на машини, за вас е важно участието на изложението БАТА АГРО?
– Важно е, защото земеделците имат нужда от такова изложение. Те искат да видят новостите. А за нас е важно да покажем на нашите клиенти новостите, да им покажем, че оставаме до тях. И въпреки факта, че трудно може да се достави машина за тази година, демонстрирането им е важно. Пазарът се промени, клиентите също се промениха, разбраха, че трябва да планират покупките. За тях е интересно да видят, да преценят, да сравнят и да си поръчат машини за догодина.
За нас пазарът върви с темпото на всяка една нормална година като сделки, разликата е, че са с много по-дълъг период на доставки. А интерес от страна на земеделците има, само няколко часа след началото на изложението щандът ни беше посетен от много от големите ни клиенти.
– Това означава ли, че въпреки общата неяснота, земеделците имат желание за инвестиции?
– Определено се наблюдава леко притеснение. Но инфлацията кара хората да мислят за инвестиции. Не всички могат да инвестират в земя, така че много от земеделците се насочват към инвестиции в нови машини.
– Могат ли да се правят прогнози как ще се развие пазарът на земеделска техника оттук нататък?
– Всичко зависи от това колко време ще продължи войната в Украйна. Тя оказва изключително силно влияние върху световния пазар. Колкото по-дълго продължи, толкова по-трудно ще ни бъде на всички. Няма как да се правят прогнози.
Това, което мога да кажа към днешна дата, е, че през 2023 година пазарът няма да се стабилизира и веригите на доставки няма да се възстановят. Очакванията на John Deere бяха евентуално веригите и пазарът да се нормализират през 2024 г., но това зависи от ситуацията в Украйна.
– А по отношение на земеделието?
–И тук е трудно да се каже. За съжаление, земеделието ще бъде подложено на политически натиск в тази ситуация. Ако се приемат правилните решения от политиците, земеделието може да бъде ключов фактор в настоящата ситуация. Но ако се приемат грешните решения, това може да доведе до много фалити. В условия на война всички сме засегнати от политическите решения, а ролята на свободния пазар е суспендирана.
– Но въпреки проблемите, развитието не спира. Какви са новостите при бранда John Deere? На какво наблягате на изложението тази година?
– Най-новото, което излиза в момента от John Deere, е серията 6R. В нея е увеличен броят на моделите, добавени са допълнителни мощности. В момента серията е от 150 до 250 к.с. Новите модели имат подобрения в кабината, по-добра визия, напомняща визията на 8-а серия, перфектно LED осветление. John Deere подмени почти цялото си портфолио през последните няколко години. Имаме нови серии 8 и 6М, сега 6R, 7-а серия също е обновена. Очакванията ни са да успеем догодина да представим на българския пазар и новата серия комбайни Х. Амбициите ни бяха за тази година, но за съжаление, не достигнаха бройки да имаме и демомашина, тъй като една машина вече е продадена в Южна България. Но за следващата година сме планирали демотур с тази машина, за да видят българските фермери кой е най-големият и продуктивен комбайн в света. Отделно от машините, в John Deere непрекъснато се работи върху интелигентните решения и прецизното земеделие
Отделът ни за прецизно земеделие е това, на което наблягаме основно и на БАТА АГРО 2022. Защото с настоящите цени на торовете и цялостните разходи, които правят земеделците, оптимизирането им е едно от основните неща, което ги интересува в момента. Това е и фокусът ни – оптимизирането на разходите на земеделците.
– Въпреки динамичната ситуация, Мегатрон остава до земеделците…
– Разбира се. Не спираме да се развиваме. Продължаваме да разширяваме екипа. Радва ни, че имаме много голямо увеличение на клиентите, които досега не са работили с нас. За момента за нас нещата вървят добре. Предстои жътвена кампания. Както винаги, ще имаме дежурни екипи. Работа започват и новите ни стажанти, които ще засилят сервизните екипи. Работим стабилно и предвидимо за българските земеделци.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X