В понеделник, 13 юни браншовете ще научат забележките по Стратегическия план

Каква е оценката на Министерството на земеделието за тях и защо министър Иван Иванов определя оценката на ЕК като позитивна, с 405 коментара

Това са коментари, а не забележки – каза първо аграрният министър Иван Иванов пред набързо свикана пресконференция за журналисти вчера относно Стратегическия план на България по ОСП.

Според него на първо място от ЕК са ни посочили да изберем какъв ще е балансът ни между връзката климат-продоволствена сигурност, но и

да наблегнем сериозно на инвестиции в енергия от възобновяеми източници

Сред 405-те коментара на първо място се сочи и това да покажем икономическа и екологична жизнеспособност на сектора.

На второ място – да направим земеделието устойчив сектор, който обаче диференцира ясно доходите на малките и големите стопанства и да се активизира схема за малките фермери.

В третата група коментари влизат тези за по-амбициозно подпомагане при опазване на околната среда, биоразнообразието и борбата с промените в климата. Тук се иска да покажем повече амбиции към зелената архитектура на ЕС и устойчивостта на продоволствените системи.

Четвъртата група коментари касае интервенциите в плана, които да помагат срещу бедността в селските райони и повече инвестиции в дребномащабната инфраструктура., както и широколентовия интернет.

На пето място са коментарите за повече имбиция при иновациите и цифровизация, и споделянето на повече знания и опит за фермерите. Тук основен коментар /забележка/ е

да се повиши капацитета на консултантските услуги

Особено силно се набляга България да подобри AKIS в българския си вариант – това е системата за изграждане на ефективни потоци от знания в цяла Европа.

На шесто място бележките са по Зеления пакт – на България е казано да определи ясни национални цели в областта на околната среда и климата – тук се визират двете стратегии – тази за биологичното разнобразие и „От фермата до трапезата“.

Тук именно страната ни очаква и допълнителен отделен коментар от ЕК, който ще дойде в отделно съобщение.

Какво прави МЗм сега?

Сега агроведомството подготвя отговорите до Комисията и съобщението, с което ще даде съгласие коментарите да бъдат публикувани официално на страницата на ЕК.

7 екипа в министерството работят и се подготвят за

Тематична работна група на 13 юни

Освен нея, ще има още три, а цялата работа се надяваме да приключи до август, защото тогава евроадминистрацията групово излиза в отпуска.

Отделно оттук нататък всяка седмица екипите на МЗм ще имат по 3 технически срещи с Комисията по всяка една от темите.

Според министър Иванов като цяло: 40 от коментарите са съществени, 106 са бележки и съвсем общите са 205 на брой.

А според зам.-министър Момчил Неков влизаме със самочувствие в дискусиите с ЕК, защото вече имаме увеличено национално съфинансиране по втори стълб от 1,4 млрд.евро, тоест имаме повече финансов ресурс, за да изпълним количествените показатели за околната среда и климата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X