Добруджанският земеделски институт увеличава цените на семената за посев

Драстично поскъпване на семената на зърнени култури ни очаква през следващите седмици. Предлага се цените да се вдигнат с около 50%, като достигнат 1200-1300 лв./тон за базови семена, съобщи Илия Илиев, ръководител на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

В последните 2-3 години семената за български сортове зърно се задържаха около 850 лв. за тон, което според Илиев е твърде ниска цена.

В Деня на отворените врати в Добруджанския земеделски институт ще бъдат представени най-новите сортове зърнени култури.

Земеделски производители от цялата страна с интерес към българската селекция, ще могат да видят демонстрационни полета с над 30 сорта пшеница, ечемик, тритикале – утвърдени в селскостопанското производство или такива, на които предстои да излязат на пазара. Фермерите ще могат да обходят и полета с хибриди слънчоглед и няколко сорта фасул, създадени в най-голямата селекционна база на Селскостопанската академия.

„Ще представим 25 сорта пшеница, от които 4-5 нови, признати през периода 2020-2022 г. Ще представим една алтернативна пшеница тип Мореса, една твърда тип Северина, 10 сорта тритикале и 4 сорта ечемик, които са плодове на нашата селекция. Ще бъде направен и демонстрационен опит с 19 хибрида слънчоглед, селекционирани в Добруджанския земеделски институт“, споделя ръководителят на института.

Илия Илиев добавя, че в момента семената са основно вносни и че времената, в които българските земеделци са използвали основно български семена, са останали в миналото.

Причините са различни – от една страна, маркетинговите трикове, от друга страна – снижаване на изискванията на хлебопекарните качества на новите сортове, тъй като при реализацията на зърнено-житните култури не се държи толкова на качеството, а пазарът и количеството определят печалбата.

По думите на Илиев Добруджанския земеделски институт продава годишно от 350 до 500 тона семена, като и тази година ще се приготви същото количество. Основните купувачи от Института са земеделски производители от Добруджа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X