Житната стъблена оса живее в симбиоза с микроорганизъм

Откритието ще помогне за изработване на стратегия, която да намали щетите от неприятеля по пшеницата

Изследователски екип от Селскостопанския колеж на държавния университет в Монтана, САЩ, е открил неизвестен досега микроб, който живее симбиотично с житната стеблена оса. Този сериозен неприятел всяка година нанася големи щети на пшеничната реколта.

В статия в сп. PeerJ Карл Йоман от отдел „Наука за животните и ареалите“ и Дейвид Уивър от отдел „Земни ресурси и науки за околната среда“ заедно с група техни колеги съобщават за откриването на микроба Spiroplasma sp. WSS в рамките на проект по проучване на симбиотичните отношения между насекоми и микроби вътре в тях.

Йоман отбелязва, че всяка година житната стъблена оса нанася щети в размер до 350 милиона долара на реколтата от пшеница в северните Велики равнини на САЩ. Мотивацията за проучаване на тези симбиотични отношения произтича от хипотезата, че ако се намерят микробни симбиоти в осите и се определят техните функции, има шанс те да бъдат манипулирани като инструменти за въздействие на неприятелите.

„Много видове насекоми имат микробни симбионти и тези взаимоотношения често имат важно значение за оцеляване на двата организма, казва Йоман. – Доказано е, че микробните симбионти влияят на всичко: от репродуктивния успех на техните насекоми-гостоприемници до тяхното хранене, което позволява оцеляване при нискокачествени диети и дори на тяхната способност да се защитават от патогенни микроорганизми.“

И така екипът решава да определи какви микроби са свързани в симбиоза с житната оса, която поврежда пшеничните растения, прониквайки в стъблата и отлагайки яйцата си там. След това излюпените ларви се хранят с тъканите, изграждащи вътрешността на стъблото, като възпрепятстват фотосинтезата и причиняват полягане на растенията. Те ослабват стъблото до такава степен, че атакуваните от осата посеви са с окапали растения на големи хармани. Проектът е поддържан от Комитета по пшеницата и ечемика в Монтана, който дълго време е търсил нови средства за борба с вредителите.

„В резултат от храненето на осата, масата на семената намалява с 20-30%, пише Уивър. – Но стъблата падат, комбайнът не може да ги вдигне и прибере, така че щетите от 30 процента отиват до 100%. Това е доста голям проблем, причиняващ на производителите много главоболия.“

Екипът започва своето изследване със събиране на оси от стъблата на нападната пшеница в стадий ларви и възрастни. По време на лабораторните работи учените откриват три типа геномен материал в своите проби: ДНК на растенията на пшеницата, ДНК на осите и непознатия досега вид микроби, принадлежащи към род Spiroplasma.

Основавайки се на елементи от генома на микроба в сравнение с генома на осата, който е бил напълно секвениран в друг проект, екипът стига до следния извод. Spiroplasma sp. WSS вероятно помага на осата да разгражда захарите, с които се храни, и произвежда други хранителни вещества, които вредителите не получават от своята диета с високо съдържание на въглехидрати, включвайки ключови витамини от група В.

„Spiroplasma sp. WSS играе роля с определени функции, които осата вероятно не може да изпълнява самостоятелно, пояснява Уивър. – Ние се опитваме да разберем именно тези функции и как тези елементи могат да се адаптират за защита на пшеницата.“

Този метод показва потенциал и в други изследвания: група учени, работещи в Китай, са проучили аналогична система при граховите въшки. Изяснено било, че когато симбиотичните микроби са потиснати с помощта на антибиотици или в друг случай – с използване отровата на скорпиона – плодовитостта на въшките значително намалява, снижавайки риска за граховите растения. Според Уивър аналогичните подходи могат да бъдат използвани за стъблената оса с идентифицираните симбионти Spiroplasma.

„Идентификацията на микроба Spiroplasma sp. WSS и по-задълбоченото генетично проучване на неговия метаболизъм осигуряват първата важна стъпка по пътя към нашия нов подход на биоконтрол“, обобщават авторите на статията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X