След юни фермерите ще могат да кандидатстват за нови 300 млн лева по допълнителната рамка на ЕК от 24 март

Ще се възползваме от последния европейски пакет, по него първа Полша нотифицира помощ до 5 350 евро на стопанство

И България ще се възползва от допълнителния пакет на ЕК от 24 март т.г. от 500 млн.евро за продоволствена сигурност, където особено внимание е насочено към малките стопанства.

Имаме възможност за допълнителна национална помощ до максималния допустим процент – 200% от предвидените средства, или общ ресурс в размер на 31,8 млн. евро. И ще се възползваме, стана ясно от министър Иван Иванов.

МЗм навреме е съобщило в ЕК за загубите в земеделието ни и щетите за най-засегнатите сектори в резултат на значително порасналите разходи, вследствие на цените на торовете, енергията и др. и е нотифицирало пред ЕК подкрепата.

За засегнатите от кризата ще има пакет от 300 млн лв.по линия на временната рамка.

168 700 000 лева са в това число и са предназначени за земеделските производители за преодоляване на последствията от войната и за хуманно отношение към животните.

Ще бъде отпуснат кредитен резерв в рамките на 200%, както е позволено от ЕК и ще се възползваме и от това да го допълним с до 5% от средствата по ПРСР. С тези средства за земеделските производители почти удвояваме Ковид помощта от 143 млн.лв, която в момента се изплаща, обясни Иванов.

Приемите по въпросните нови 300 млн лв ще започнат след месец юни, каза той.

Полша беше от първите одобрени от ЕК за селскостопанския сектор заради високите цени на торовете. Там фермерските стопанства до 50 ха ще бъдат подпомогнати с до 107 евро/ха и максимум 5 350 евро на стопанство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X