Даниел Минев, Интерагри: Продължаваме да работим за българските земеделци при всякакви условия

Планирането вече е изключително важно при закупуването на земеделска техника

ИНТЕРАГРИ представи редица премиери и богата гама техника на БАТА АГРО


Ася Василева

Щандът на ИНТЕРАГРИ България на 14-тото издание на специализираното изложение за земеделие бе един от най-големите, с прилежащо демо поле. Той предложи на българските земеделци максимално полезно и приятно изживяване в света на технологичните новости и иновативни решения за земеделиe от марките, които компанията представлява в България – NEW HOLLAND, KINZE, BEDNAR, RAUCH, BRANTNER, MACDON, KONGSKILDE и редица други, в съчетание с експертна консултация от страна на продуктовите и търговски специалисти, които бяха на разположение на посетителите по време на цялото изложение. Клиентите можеха да тестват на живо и да се убедят в ефективността на изложената техника на демо-полето.

Сред представените експонати, централно място бе отредено за метановия трактор New Holland T6.180 Methane Power. За премиерите на щанда на ИНТЕРАГРИ на БАТА АГРО тази година разговаряхме с управителя на компанията г-н Даниел Минев.


Г-н Минев, централен експонат на щанда на фирма ИНТЕРАГРИ на изложението БАТА АГРО 2022 е тракторът T6.180 Methane Power. Защо?

Както всяка година, на щанда на ИНТЕРАГРИ сме представили пълната гама машини както на New Holland, така и на останалите производители, с които работим. 2022 г. е изключително предизвикателна година за всички изложители. Ние сме горди и радостни, че успяхме да доставим навреме всички машини за изложението, за да могат българските земеделци да се запознаят с последните новости в технологиите.

Що се отнася до метановия трактор New Holland T6.180 Methane Power, това е първият в света сериен трактор, който работи изцяло на метан. Това е една уникална машина, която няма аналог в световен мащаб. Тя от една страна дава възможност на земеделците за изключително високи спестявания, тъй като машината е много по-икономична от дизеловия вариант. От друга страна, дава възможност за енергийна независимост. А когато работиш с биометан на практика постигаш нулев въглероден отпечатък, което е ключов момент в технологията. Тракторът позволява на стопанства, които произвеждат биометан, да са напълно независими от енергийни доставки.

T6.180 Methane Power осигурява ефективността и издръжливостта на своя дизелов еквивалент – с мощност от 175 к.с., при въртящ момент 738 Nm @ 1500 об/мин – с добавеното предимство до 30% по-ниски експлоатационни разходи. Тази изключителна ефективност се предлага в екологичен пакет: в реални полеви условия тракторът T6.180 Methane Power произвежда 99% по-малко прахови частици от еквивалентен дизел и намалява емисиите на CO2 с минимум 10% и общите емисии с 80%. T6.180 Methane Power разполага с изцяло нов двигател 6.7 литра NEF, специално разработен за селскостопански приложения от FPT Industrial, марката на силовите агрегати на CNH Industrial, и се възползва от богатия си опит в технологията за захранване на природен газ, разработен в продължение на повече от 20 години. Освен това произведените от FPT Industrial над 50 000 двигатели на природен газ свидетелстват за надеждността на тази технология и гориво. Газовите резервоари на метановия T6 се съхраняват в същото положение като дизеловите резервоари при стандартния модел Т6, което осигурява безпрепятствен достъп до кабината, както и отлична видимост от нея.

Достъпна ли е вече машината за поръчки от българските фермери?

Тракторът е достъпен за поръчки. На изложението представихме серийна бройка, която може да бъде закупена. Разбира се, може и да се поръча. Сроковете за доставки в момента са доста разтегливи, така че колкото по-рано се поръча машината, толкова по-бързо ще бъде доставена.

Какви са останалите акценти в змеделската техника на компания ИНТЕРАГРИ тази година?

New Holland е технологичен лидер в световен мащаб. Компанията е пионер не само в технологиите, но и в чистата енергия. Както всяка година имаме премиери.

Като започнем от тракторите от новата серия 8 Genesis – Т8.435. Тракторът е с двигател Stage 5, изцяло нова кабина. Машината като концепция е изцяло нова генерация. Следващата машина, която прави премиера тази година е новата серия New Holland T7 HD. В Стара Загора представихме Т7.315 HD. Двигателите тук също са в съответствие с нормите Stage 5, с изцяло нова кабина.

Лидери в прибиращата техника, комбайните на NEW HOLLAND са представени с няколко модела, отговаряще на еконормите STAGE V (Етап 5). Флагман е зърнокомбайнът NEW HOLLAND CR 8.90 STAGE5 14.5 TRACK Intellisense, който представлява най-усъвършенстваните технологии от гамата C, която със своя CR10.90 и до днес държи световен Гинес рекорд за най-висока производителност и рекордно чиста продукция при жътва, благодарение на уникалната патентована двуроторна технология. Моделът е оборудван с вериги за по-ефективно придвижване по различни повърхности.


Показахме още комбайните от STAGE V NEW HOLLAND CR 7.90, CX 8.80 и CX 6.80, известни като най-производителните конвенционални комбайни в света. Невероятната производителност на CX8 се дължи на най-големия в индустрията барабан с диаметър 750 мм, осигуряващ максимална овършаваща площ с голяма инерция, дори в най-тежки условия. Ексклузивната OptiSpeed система (променлива скорост на сламотръсите в зависимост от наклона) повишава производителността с 15%. Двойно каскадна самонивелираща система Opti-Clean, в комбинация с Opti-Fan система за работа при наклони до 17O с максимална производителност. Системата за оптимално овършаване Multi-Thresh в комбинация с роторен сепаратор повишават производителността с 20%. Трикаскадната, Triple-Clean очисваща система, с нова междинна тръскаща дъска под обдухване гарантира 15% по-висока производителност на CX6.


Тракорите от сериите T5, T6, T7 и T8 отговарят на най-високия стандарт за еконорми STAGE V.

На щанда на ИНТЕРАГРИ на БАТА АГРО 2022 премиера направиха и драпер хедерите на MacDon, в рамките на стратегическото партньорство на NEW HOLLAND, обявено в края на миналата година. Базирани в Манитоба, Канада, MacDon произвеждат високопроизводително оборудване за прибиране на реколтата повече от 70 години.


И тази година представяме богатата гама прикачна техника NEW HOLLAND – плугове, култиватори, сеносъбирачи, сеноразхвърлячи, косачки, която предизвика сериозен интерес сред земеделците с отличителната си надеждност и висока ефективност на работа, съчетаващи традиции и иновации в едно.

С пакетното си предложение, комбиниращо трактор New Holland с прикачен инвентар по избор, ИНТЕРАГРИ гарантира най-добрите условия и висока ефективност на работа, съобразено изцяло с вашите индивидуални изисквания.


Произведените в САЩ, прецизни високоскоростни сеялки KINZE гарантират дългосрочна сигурност и отлична възвръщаемост на инвестицията. KINZE е синоним на прецизност до съвършенство, със сеялките си гарантирате директна сеитба с 99 % точност, при скорост 14 км/ч.


Уникалният по рода си гроздокомбайн BRAUD 9070L също зае своето място сред експонатите. От появата си през 1975 г., гроздокомбайните BRAUD винаги са предлагали най-доброто качество и висока продуктивност. Машината може да се използва целогодишно, като на беритбения модул може да се постави пръскачка, която да обслужва едновременно 6 реда, а по време на резитба може да се монтира също така и резитбен модул. С помощта на BRAUD ръчните операции се свеждат до минимум, а машината се използва продължително време, с което се съкращава времето за изплащане на инвестицията.


Каква е годината за ИНТЕРАГРИ и какво предстои оттук нататък?

Годината е доста предизвикателна за всички, както за земеделските стопани, така и за нас, като представители на брандовете, така и за самите брандове производители. През миналата година смятахме, че трудностите започват да отминават. Оказа се, че настоящата година е дори още по-предизвикателна. Изключително затруднени са веригите на доставки за всички производители. Има затруднения и с производството на машини.

Разбира се, машини се доставят. Ние доставяме и в момента. Както се видя на Бата Агро, щандът ни беше пълен с машини. Но това не означава, че е лесно. Има закъснения, и тук е много важно земеделските стопани да обърнат внимание, че трябва да планират. Трябва да планират колкото може по-рано. Защото машините, които успяваме да доставим, не са достатъчни за търсенето, което има на пазара. За съжаление, ситуацията е изключително динамична. И както в производството на земеделците има големи предизвикателства като цените на торовете, например, така и производителите на машини се сблъскват със сериозни предизвикателства. В никакъв случай не искам да тревожа никого, но планирането е много важно.

Защо въпреки този недостиг на техника, участието на изложението Бата Агро е важно?

За нас винаги е било важно да участваме на Бата Агро, защото винаги има какво ново да покажем от брандовете, с които работим. А това представяне е изключително важно за земеделските производители, за да могат да се запознаят на място, да видят машините, да ги пипнат, да ги тестват на демо полето, което не може да стане нито по каталог, нито по интернет. Разбира се, информацията я има в Интернет, но живият контакт с машините и представителите на търговеца и производителите е незаменим.

Имат ли настроение за инвестиции земеделците сега?

Както казах, годината е изключително предизвикателна от гледна точка на това, че има много неизвестни. Цените са изключително динамични – и на продукцията, и на семена, и на торове и препарати, и на гориво. Не е ясно пазарът в каква посока ще се развие. Определено търсене на машини има, виждаме го. Необходими е техника в земеделието. Ние се опитваме да направим максималното, за да доставим всички търсени машини. И ще продължим да работим за това българските земеделци да са осигурени с модерна и съвременна техника.

Освен богато портфолио от самоходна и прикачна земеделска техника, обаче, ИТЕРАГРИ развива и разнообразие от услуги за бизнеса. Част от услугите с добавена стойност за земеделския бизнес, с които ИНТЕРАГРИ се стреми да осигури дългосрочна сигурност и спокойствие на фермерите в България, са удължена гаранция до 5 години, абонамент за заместващ комбайн по време на жътва, наем на комбайн с опция закупувне, оторизиран сервиз, оригинални резервни части и консумативи, решения за дигитализация и прецизно земеделие, специални предложения, съобразени с индивидуалните потребности на нашите клиенти и др. Както и досега, продължаваме да работим стабилно, предвидимо и качествено за българското земеделие!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X