Така се ражда ОСП през 1962-а след 140-часов дебат

60 години от тогава държавите членки спазват общи правила

Хората в Европа и извън нея от поколения се наслаждават на голямо разнообразие от висококачествена храна. Това обаче не стана случайно, казва ЕК в своя презентация по случай годишнината, която отпразнува миналата седмица.

Общата селскостопанска политика на ЕС за първи път въвежа общи правила за държавите-членки, като от самото начало започва да мисли как да подкрепя селскостопанския им сектор, което става след годините на опустошителна война и глад.

По-късно политиката, известна като ОСП, се развива в продължение на десетилетия, за да отговаря непрекъснато на променящия се пазар, на потребителските изисквания и на факторите като изменението на климата и необходимостта от устойчиво развитие.

60 години от своето създаване, днес ОСП подкрепя отворен единен пазар за селскостопански хранителни продукти в ЕС, като се стреми да гарантира достъпни цени, да поддържа някои от най-високите световни стандарти за безопасност и опазване на околната среда и да поддържа жизненост на селските общности.

Да припомним…

Споразумението за създаването на ОСП датира от първите дни на 1962 г., когато след 140 часа дискусии, министрите на шестте страни основателки на Европейските общности сключват споразумение, даващо правно действие на първата обща селскостопанска политика в Европа.

Първоначалните цели на политиката са включени в Договора от Рим, който и днес остава в основата на ОСП.

Целите включват повишаване на производителността и стабилизиране на пазарите, осигуряване на наличност на храна на разумни цени, осигуряване на справедлив стандарт на живот на фермерите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X