Високи добиви с по-добри качествени показатели

2022 година ще бъде с тенденция суша за пшеницата

Проф. Иван Панайотов, дссн, селекционер
Годината 2021-ва бе характерна с отлични условия за пшеницата и суша за царевицата и слънчогледа. Вероятно 2022 година ще бъде с обратна тенденция – суша за пшеницата. През есента на 2020 г. сеитбата на пшеницата беше извършена сравнително късно – втората половина на м. октомври и началото на ноември, главно поради сушата до началото на октомври. Валежите продължиха до средата на октомври, което осигури поникване на вече засетите посеви и сеитба в отлично овлажнена почва. Масовото поникване започна след 5 ноември, а на 30-и падна първият сняг. Растенията бяха във фаза 3-ти лист – начало на братене. Сравнително топлата зима благоприятства братенето, като температурите достигнаха +18 градуса със слънчево греене, отлично време за растеж и закаляване. Критичен студ беше отчетен на 18 януари – до -15 градуса, от който недостатъчно зимните сортове получиха значителни листни пригори, но не предизвикаха сериозни повреди; със затоплянето те бяха преодолени.
За българските сортове тази температура не беше никакъв проблем. Редуването на сняг и дъжд, съчетано с топло време, беше благоприятно за добре изразеното братене и начало на вретенене. То започна при дневна светлина над 12 часа, обикновено след 15 март. Тогава започва образуването на класа. Прохладното и слънчево време през фазата вретенене спомогна за отлично формиране на класа. Цъфтежът премина без дъждове и излишна влага, което е причината за добро озърняване и реализация на потенциала на класа, а също и за отсъствие на фузариум. Следващото развитие протече при честа промяна на сухо или дъждовно време. Тези условия не позволиха да се развият масово болестите, характерни за периода, а също спря развитието на житната дървеница и пиявица. Частично нападение беше отбелязано от листни въшки, кафява (листна) и жълта (ивичеста) ръжда. След фаза восъчна зрелост температурите ежедневно бяха над + 25 – 28°С, което ускори фазите наливане и узряване на зърното. Въпреки наличието на почвена влага надземната маса бързо изсъхна. Жътвата протече при сухо време, една рядко суха жътва. При тези условия физическите качества на зърното бяха много добри, но количеството на глутена е сравнително ниско. Това е резултат от ускореното узряване, причинено от високата температура и сухия вятър.


Добивите, получени при тези условия са едни от високите за последните няколко години, особено в сравнение с 2020 г. в Добруджа. Това е урок, който не бива да се забравя, когато от полета с някои сортове чужда селекция бяха получени добиви по 50 кг/дка, а в с. Методиево, на 3 километра разстояние от тях, в полетата на Института (ДЗИ), българските сортове, с българска технология се развиха нормално и от тях бяха получени добиви над 700 кг/дка. Какво по-добро доказателство за качествата на българската селекция.
Високите добиви от българските сортове се потвърждават и през 2021 г. За сравнение ще посоча добивите от вносен сорт, получени от няколко производители, в размер 800 – 850 кг/дка, несъмнено добър добив. Добивите от българските сортове са в същите граници, а често и по-високи, но със значително по-добри качествени показатели. Това е пшеница, годна за производство на хляб и хлебни изделия. Казват – никой не плаща за качество, никой не се грижи в България за получаване на качествено зърно. Народът яде хляб с химикали, къде е тук Министерството на земеделието и качеството на храните. Качествената пшеница трябва да получи съответната цена. Не е случайно, че много производители на хлебни изделия предпочитат вносното брашно от Турция, произведено от българските сортове, отгледани там. Но в Турция държат на качеството, там хлябът трябва да е качествен.
А ето част от резултатите от новите селекционни материали и сортове, получени от ОСЗ – „Дунав“ в землището на с. Българско Сливово, общ. Свищов. Почвите са излужени черноземи и сиви горски, технологията е без натоварване с азотни торове и пестициди.
Линиите и сортовете са засети в опитни парцели от 50 кв. м и получените добиви са следните:
При селекцията се извършва строг контрол на физическите качества на зърното – цвят, блясък, форма, твърдост, а през вегетацията – реакция към различните стресове, особено към суша. Категорично считам, че сортовете пшеница, получени в ОСЗ – „Дунав“ и ДЗИ – Ген. Тошево, са много по-добри по качество и продуктивност, особено при сухи условия. А сушата ще дойде.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини