Осигурете подходящи фуражи преди и след отелването

Специалистите от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office – FVO) дават професионални съвети на животновъдите как да изхранват кравите при подготовката им за лактация. Последните 2-4 седмици преди отелването е изключително важен период– пишат те в сайта си. За да може в търбуха да се създаде подходящата микрофлора, животните трябва постепенно да преминат към хранене с дажби за лактиращи крави.

Ето как според препоръките трябва да се разпределят концентрираните фуражи през този период:

* три седмици преди отелването – 1 кг;

* две седмици преди отелването – 2 кг;

* седмица преди отелването – 3 кг.

Дневната дажба трябва да осигурява

необходимата енергия за поддържането на жизнените функции

както и млекопроизводството.

Що се отнася до първия период след отелването (около 2 месеца), в това време високият млеконадой и неспособността животните да усвояват голямо количество фуражи могат да доведат до

дефицит на енергия при животните

Това е причина за възникване на метаболитни заболявания, обясняват специалистите. Друго следствие от дефицита е, че през този период става най-голямото отпадане на животни. Наред с последните 2 – 3 седмици отсухостойния период, този етап е най-важният. От здравословното състояние на кравата тогава зависи нейната продуктивност по време на цялата лактация.

И още:

В крайния лактационен период има вероятност от затлъстяване на кравите.

През втората половина на лактацията кравата може да поема повече хранителни вещества, отколкото са й нужни. През този период естественонамалява млеконадоят, а консумацията на фуражи остава на доста високо ниво.

Необходимо е да се следи много сктриктно угоеността на животните. Кравите се разделят на няколко групи, като за всяка група се определя дажба, съобразена с моментните нужди на животните. Първата група е на новоотелени крави, втората – от животни, достигнали средата на лактация, а третата – края на лактация. Кравите се преместват от група в група: когато животното намали млеконадоя, то се прехвърля в група с дажба, съдържаща по-малко хранителни вещества.

Повече груби фуражи за сухостойните крави

Това важи в особено голяма степен за животните през първата част от лактацията. Те трябва да получават максимално количество балансирани концентрирани (до 8 кг на глава за денонощие) и сочни фуражи – силажи и сенажи.

Към датата на покриване се намалява обемът на концентратите и се добавят груби фуражи – тогава няма проблеми със затлъстяването.

Важно е да се знае:

* Проблемът със затлъстяването се решава, като се намали обемът на концентрираните фуражи (не повече от 350 г на издоен литър мляко) в дажбата през 100 – 120-ия ден от отелването.

* През втората половина на лактацията трябва да се поддържа достатъчно количеството на протеин в дажбата (12 – 13 на сто на 1 кг сухо вещество), за да не затлъстява животното и същевременно да не намалява млеконадоят.

* Слънчогледовият и соевият шрот са естествени протеинови добавки.

Специалистите от Европейския ветеринарен съюз напомнят, че трябва да се отчита какви обемисти фуражи се използват, тъй като те са основата на всяка дажба. Ако те са качествени, то се използва малко количество концентрати. В противен случай, дажбата трябва да се балансира със специални фуражни добавки с високо съдържание на енергия или протеин. Според специалистите може да се достигне определено равнище на млеконадой и без тях, но той ще е далеч от пределните възможности. Използването на премикси позволява да се поддържа здравето на животните и да се постигне бързо възстановяване на репродуктивните органи след отелването.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X