Ентеротоксемията не подминава агнета, овце и кози

  • Различните типове на заболяването обхващат всички възрастови групи

От ентеротоксемия тип А боледуват новородените агнета до 12 часа след раждането. Наблюдава се жълтеница, увеличено количество течност в телесните празнини. Като неспецифично средство с лечебнопрофилактична цел при застрашените животни (единична поява) ветеринарният лекар би могъл да приложи:

  • специален антибиотик, а през устата кисело мляко;
  • натриев тиосулфат по определена схема;
  • пчелен клей по определена схема;
  • диета на агнетата през първите няколко дни.

Сходно с ентеротоксемията при агнетата протича заболяване при овцете.

Съществуват две форми на болестта:

Ентеротоксемията тип С засяга предимно овце над 1 година, много рядко дзвиски и агнета. Проявява се най-често към края на зимата и пролетта.

От ентеротоксемия тип Д заболяват предимно млади животни. Случаите на заболяване зачестяват в края на лятото и началото на есента.

Предразполагащи причини за двете форми:

  • застоял живот;
  • преяждане, особено с концентриран фураж, макови растения, мухлясали слънчогледови пити;
  • чревни паразити и
  • особено рязко преминаване към пролетен тип на хранене (сочна и росна трева сутрин).

Заболяването се среща най-често през преходните сезони

При свръхострата форма настъпва внезапна, „необяснима“ смърт. Често наглед напълно здрави овце и агнета вечер на сутринта ги намират мъртви. Засягат се най-добрите екземпляри. Ако болестта се прояви по време на паша, овцата внезапно престава да пасе, от време на време показва признаци на колика (коремни болки), след като походката стане колеблива, изведнъж пада на земята, чува се скърцане със зъби, наблюдават се спазми, слюноотделяне и кървави изтечения от носа, дихателна недостатъчност (задушаване) и смърт.

При по-леката остра форма температурата се повишава, животното започва да се гърчи в спазми, урината става тъмна, а изпражненията черни. Овцете проявяват извратен апетит (приемат пръст, клечки). След като животното изпадне в коматозно състояние, смъртта настъпва за 24-48 часа.

При подострата форма се наблюдава остра профузна, понякога кървава диария, аборти, възбуда или депресия, като най-често следва бавно оздравяване за три седмици или пък смъртен изход за 4-5 дни.

Ентеротоксемията при козите засяга всички възрастови групи, както и лактиращи кози

Смъртността е висока – над 40 на сто. Болестта протича остро или подостро. За разлика от овцете, при козите не се установяват признаци от страна на централната нервна система. Вътрешната температура при тях най-често не се повишава. Най-очебийна е неспирната диария, примесена с кръв и понякога с твърди белезникави фибринни парченца.

Точната диагноза се поставя от ветеринарен лекар

Той снема детайлно необходимата информация за заболяването, извършва аутопсия, при необходимост взема материал за бактериологично или токсикологично изследване. Ясно е, че за да бъде ефективна борбата срещу тази група опасни заболявания, най-важна е профилактиката

Тя се изразява в следното:

  • Осигурява се достатъчно движение на овцете.
  • По време на оборния режим не се дават плесенясали фуражи (особено опасни са слънчогледовите пити).
  • Преходът към пасищен режим през пролетта да се осъществява плавно, като сутрин овцете се подхранват с груб фураж, да се избегне поемането на голямо количество росна трева, както и излагането на силна простуда при вятър, дъжд.
  • Помещенията, в които се отглеждат агнета, да са сухи и чисти.
  • Особено важен елемент е обезпаразитяването.

Ветеринарният лекар най-добре ще прецени лекарствените средства и терапевтичната схема. По принцип за постигане на максимален ефект е необходимо приложението поне на два различни препарата. Строго да се спазват карентните срокове за лекарствата. Първите забележими ефекти от третирането настъпват най-рано след около 2 до 3 седмици. За да бъдат предпазени не само животните, но и хората, задължително на всеки три месеца трябва да се обезпаразитяват също кучетата и котките в района на стопанството.

Своевременното ваксиниране е с най-голям ефект в борбата срещу анаеробните инфекции при дребните преживни. То се прави обикновено през есента, най-късно 1 месец преди агненето. В някои стационарни огнища се препоръчва да се прави двукратно. На пазара се предлагат различни комбинирани биопрепарати.

Какво трябва да знае един овцевъд

Ентеротоксeмията е заболяване по овцете, което протича най-често свръхостро или остро и обикновено завършва със смърт. Причинителя на болестта са различни типове на бактерията Clostridiumperfringens. При определени условия тези бактерии (клостридите) образуват токсини в червата на овцете. Токсините се всмукват в кръвоносната система и са причина за смъртта на засегнатите животни. Заболяването засяга почти всички твъзрастови групи и смъртността варира 20 до 40%.
Основните и най-важни неща, които овцевъдът трябва да знае за ентеротоксимията:

  1. причинителите на заболяването (клостридите) са широко разпространени в средата, в която се отглеждат животните. Те са нормални обитатели на храносмилателната система на овцете. Продължително време преживяват във външната среда, особено в почвата. За да започне бурното намножаване на клостридите в организма на животното и отделяне на токсини, са необходими предразполагащи условия:
    • неправилно хранене
    • стресови фактори
    • лоша подготовка на майките през периода на бременността
    • лоши зоохигиенни условия
    • ненавременно закърмяне на агнетата
    Ентеротоксимията се разпространява предимно чрез урината и изпражненията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X