Зърнени тревоги в ЕС и света

Цената на пшеницата тръгна нагоре заради търсене, което превишава предлагането

Малко преди жътвената кампания на пшеницата в България да стартира, което се очаква да стане в началото на месец юли, нейната цена на международните борси тръгна по-рязко нагоре.

Миналата седмица котировките варираха между 378 -398 евро за тон. А в понеделник тази седмица се повишиха и доближиха 400 евро за тон на европейските фондови пазари.

Ситуацията се определя като деликатна, защото търсенето превишава предлагането, анализира Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

На европейския континент стресът на пазарите се дължи на сушата, особено във Франция. А на второ място е неизвестността относно отварянето на украинските пристанища и формирането на хуманитарни коридори за експорт на зърно, сочи анализ на Agrarheute.com, който не очаква скоро ситуацията да се промени.

USDA ревизира в посока надолу оценки за световното производство на пшеница за новия сезон, което ще се дължи на потенциални спадове в Индия и ЕС. Според американското министерство през новия сезон 2022-2023 Русия ще е основният износител, а експортът на руска пшеница ще достигне около 40 млн.т., или със 7 млн.т. повече от предходната година.

Според анализатори сушата в някои части на Европа, особено във Франция, но и в Поша, Испания, Румъния, също ще играе роля в динамиката на цените.

Заради високи температури пшеницата в Европа се развива около седмица по-рано от обичайното.

От реколтата във Франция, която е най-големият производител и износител на зърнени култури в ЕС, ще зависи все повече състоянието на пазара, на фона на прекъсването на украинския износ, смятат анализатори. Те я изчисляват на нивата от миналата година – 33-34 милиона тона.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X