SOLA: Високотехнологични сеялки за земеделци, които не правят компромиси

Представител на испанската компания, лидер в иновативната сеитбена техника, за България е компания ЗЛАТЕКС

Ася Василева

Българските земеделци знаят, че ЗЛАТЕКС не прави компромиси с качеството на техниката, която предлага на родния пазар. В портфолиото на компанията са селектирани само високотехнологични премиум брандове от световни производители. Един от тях е испанската компания SOLA – синоним на прецизна сеитба и еталон за множество техническите подобрения, инкорпорирани в машините.

„Добрите добиви се залагат още от сеитбата, затова и земеделските производителите в България избират иновативните ни сеялки, отличаващи се с прецизност, лесно управление и минимална поддръжка“ – казва Рамон Агире (Ramon Aguirre), Мениджър Бизнес развитие в SOLA, с когото разговаряме на изложението БАТА АГРО 2022.

„Дойдох на изложението БАТА АГРО, за да подкрепя нашият дилър в България – компания ЗЛАТЕКС, разказа още господин Агире. „Те са надежден партньор, с когото ние имаме отлично партньорство вече повече от 10 години“.

Естествено, не беше възможно да представим на изложението всички машини, които произвеждаме. Специализирани сме в производството на всички видове прецизни сеялки за пролетни и есенни култури. Основната цел на нашата компания е да произвеждаме изключително високотехнологични машини, в духа на концепцията Земеделие 4.0. Всичко, което в момента навлиза като промени в технологиите с цел намаляване на разходи и запазване на почвеното плодородие”.

Историята на компания SOLÁ MAQUINARIA AGRÍCOLA започва през 1951 година с Andreu Solà, син на семейство ковачи от Calaf, Испания. От ранна възраст той е движен от силен предприемачески дух в областта на разработването и конструирането на селскостопански машини. Марката Solà бързо се превръща в еталон за множество технически подобрения, инкорпорирани в машините.

През 1996 г. ново поколение от семейство Solà поема управлението на компанията – настоящият Генерален директор г-н Jordi Solà. Той въвежда важни промени по отношение на производството, свързани с новите изисквания на съвременното земеделие. В един все по-глобализиран и изключително конкурентен свят, компанията се позиционира на международните пазари, като присъства и изнася за Франция, Румъния, Италия, Австрия, Португалия, Гърция, България, Унгария, Литва, Германия, Обединеното кралство, Сърбия, Украйна, Беларус, Казахстан, Алжир, Мароко, Тунис, Судан, Етиопия, Нова Зеландия, Южна Корея и Мексико и други.

В началото фирмата е произвеждала механични сеялки, предназначени главно за пазарите в Западна Европа и Северна Африка. От 2002 г. SOLÁ прибавя към продуктовата си гама и сеялките PROSEM – суперпрецизни пролетни сеялки SOLA Prosem за сеитба на слънчоглед, царевица и други редови култури. Те се отличават с иновативност, безкомпромисно качество и утвърдена технология.
За да получи такава голяма точност в изсяването, сеялката SOLA Prosem е снабдена с патентован изсяващ апарат, при който дискът се захваща с магнит към вакуум камерата и се завърта заедно с нея – така няма износване, няма изкривяване, няма уплътнения и сеялката има ниски разходи за поддръжка. Изсяващият апарат няма никакви триещи части. Цялата камера с изсяващия диск се въртят едновременно така, че нямаме триене. Освен това лагеруванията са специални и гарантират многогодишно използване или много хектари сеитба без намеса на сервиз или допълнителни разходи за резервни части.

SOLA предлага и електрическа сеялка за точна сеитба на окопни култури – SOLA ELEKTRA. Сърцето на системата Elektra се състои в стъпков електромотор, който задвижва изсяващия апарат. Това решение дава на системата множество предимства в сравнение с другите на пазара. Някои от тях са: по-дълъг живот на мотора; по-голяма прецизност; сертифицирана ISOBUS връзка; моментално модифициране на сеитбената норма директно от кабината на трактора; контрол на сеитбената норма ред по ред; автоматично изключване ред по ред чрез GPS връзка; възможност за управление на преден бункер. Тъй като SOLA ELEKTRA е без задвижващи валове, без вериги, без съединители и без скоростни кутии, по време на сеитбения сезон няма необходимост от поддръжка – няма ръждиви вериги, няма износване на зъбни колела или превключватели, без проблеми с лагери. И разбира се, не на последно място – със сеялките SOLA ELEKTRA имаме комфорт на работа и прецизна сеитба при скорост 15 км/ч.

Българските земеделци също вече се убедиха в качествата на испанските сеялки, много от които вече работят по родните полето.

„ Минаха три години от последното ми идване в България, каза Рамон Агилера. Сега, три години по-късно съм изненадан от това, колко по-високотехнологично ориентирани са станали българските земеделци. Те определено търсят високите технологии. Земеделците разглеждат вече машините като инвестиция. И това е нормално при цените днес. Земеделците търсят машини, които пестят средства за производство и гориво, а в същото време инвестицията се възвръща от по-високите добиви. Точно такива са нашите сеялки SOLA.

Очакваме, че пазарният ни дял в България, ще продължи да се увеличава и през настоящата година. Убедени сме, че заедно със специалистите от компания Златекс ще успеем да го постигнем“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X