Предимства и недостатъци на контактните препарати

Когато препоръчваме конкретни препарати за растителна защита, почти винаги отбелязваме кои от тях са контактни и кои системни. Тези им качества са тясно свързани с условията, при които се прилагат.

Контактните препарати имат за цел предпазване на растенията от евентуално заразяване. Те са формулирани така, че действат повърхностно върху растителните части. Финият слой, с който листата или плодовете се покриват при пръскане, не позволява на попадналите патогени да проникнат в тях. Нещо повече – те имат убийствено действие за спорите на гъбите, които попадайки върху тях загиват без да могат да осъществят заразяване. Същото важи и за неприятелите.

Контактните препарати са за предпочитане в случаите, когато растенията са здрави и метеорологичните условия не са благоприятни за развитие на болести. По-простата им формулация ги прави и по-евтини. Много по-малка е и вероятността за остатъчни количества от тях по плодовете.

Контактните препарати имат своето място при защитата на растенията от болести и неприятели. Те обаче имат и недостатъци, с които трябва да се съобразяваме. Начинът им на действие (повърхностно покритие) ги прави неустойчиви на дъжд, т.е. те се измиват. В случай на измиване от валеж не може да се изчаква изтичането на карантиният срок, а пръскането трябва да се повтори.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X