ЕК ще облекчи допълнително правилата за сеитбооборотите

Европейската комисия ще ускори процедурата за забавяне на влизането в сила на новите правила за сеитбооборотите и изискванията за угара в рамките на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) за още една година след неофициално одобрение от държавите-членки.

През март изпълнителната власт на ЕС разреши изключителна и временна дерогация, за да позволи производството на всякакви култури върху угар през тази година, като същевременно запази пълното ниво на плащания за екологизиране за фермерите.

Очаква се мярката да увеличи селскостопанската продукция на континента още през тази пазарна година чрез увеличаване на използваемата земя за отглеждане на зърнени култури.

Поради тази причина Комисията обмисля временно удължаване на изключенията поне до следващата година и поиска принос от представители на държавите-членки относно тази възможност по време на сесия при закрити врати на месечната среща на министрите на земеделието на ЕС-27 по-рано тази седмица.

Според източник, присъствал на сесията, 16 държави-членки – България, Чехия, Дания, Германия, Ирландия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Полша, Португалия, Финландия и Швеция – изразиха подкрепата си за предложението на Комисията.

Източникът каза, че в края на кръглата маса с министрите изпълнителната власт на ЕС приветства „ясния сигнал“ на Съвета, като добави, че това трябва да помогне за ускоряване на процедурата за предлагане на изключения през следващите седмици.

Подобно искане за повече гъвкавост, за да се използва повече земя за производство, дойде от лидерите на мнозинството на селскостопанската комисия на Европейския парламент, които изпратиха писмо до Комисаря по земеделието на ЕС Януш Войчеховски, с изрично искане да се обмислят временни дерогации в светлината на войната в Украйна.

Според източник от Комисията, се очаква износът на зърнени култури от ЕС да нарасне с 14% до края на юни, до голяма степен задвижван от допълнителни 3,6 милиона тона мека пшеница в сравнение с предходния сезон.

Това количество може да се увеличи допълнително след лятната реколта през 2022 г., казва още източникът, като нетният износ на зърнени култури от ЕС потенциално може да се увеличи с почти 34% до 35,45 милиона тона от юли 2022 г. до юни 2023 г.

Въпреки че са положителни за стимулиране на производството, изключенията от добрите селскостопански и екологични условия (GAECs), като тези за опазване на почвата, могат да смекчат цялостната зелена амбиция на реформата на ОСП.

Сеитбообращението е практиката на последователно отглеждане на различни видове култури в една и съща зона и тъй като е особено полезно за здравето на почвата, то е включено сред екологичните практики за получаване на зелени директни плащания съгласно настоящата ОСП.

В настоящата програма, която е в сила временно до края на годината, земеделските производители с обработваема земя над 15 хектара трябва да гарантират, че поне 5% от тяхната земя трябва да бъдат посветени на зони, полезни за биоразнообразието, като дървета, жив плет или земя, оставена в угар .

Въпреки това, разширяването на дерогацията към изискването за угар към следващата програма ще има по-голям ефект, тъй като в новите правила на ОСП, които трябва да влязат в сила от 2023 г., изискването се променя на 4% угар за всички земеделски производители, независимо от размера на фермата.

Друг риск е включен в член 148 от регламента за стратегическите планове на ОСП, който позволява такава дерогация и също така включва възможността Комисията да превърне временното изключение в постоянно решение, ако специфичните проблеми, довели до дерогацията, продължават.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X