Чешкото председателство: Да забравим за „От фермата до вилицата“ за няколко месеца

Би било разумно да забравим за политиката за хранителна устойчивост на  ЕС - Стратегията От фермата до вилица по време на председателството на Чешката република, за да се съсредоточим върху увеличаването на производството на храни, каза за EURACTIV Щепан Черни, генерален директор по европейските въпроси на чешкото правителство.

На фона на предизвикателствата, породени от войната в Украйна, фокусирането върху производството на достатъчно храна за посрещане на търсенето трябва да бъде приоритет, вместо да го намалява, както се стреми от стратегията.

„Нека може би да забравим за известно време за стратегията за няколко месеца и нека мобилизираме производството на хранителни продукти, доколкото можем“, каза той по време на скорошно събитие.

Попитан допълнително от EURACTIV в кулоарите на събитието, представителят обясни, че това е така, защото стратегията „има за заявена цел намаляване на количеството храна, която произвеждаме“.

„Амбицията на Farm to Fork, и тя е изрично спомената от нейните автори няколко пъти, е да намалим количеството храна, която произвеждаме. И не мисля, че това е разумното нещо да правиш  точно сега, когато си заплашен от глад“, каза той.

Това изглежда не е в съответствие на линията на мислене на чешкия министър на земеделието Зденек Некула, който наскоро каза пред EURACTIV, че Зеленият договор „не е мъртъв“.

Запитан за това очевидно противоречие, Черни каза, че макар това чувство все още да е налице, са необходими някои „практични стъпки“ за „решаване на проблема в краткосрочен план“.

Въпреки че устойчивите амбиции не трябва да бъдат спирани, те трябва да бъдат поставени на пауза през шестмесечното чешко председателство, за да „преориентира стратегическото мислене за Общата селскостопанска политика (ОСП)“.

Според него това ще даде известна свобода на действие за националните стратегически планове на държавите-членки просто да „използват всички пари и инструменти, с които разполагат в момента, за да произвеждат колкото се може повече храна в най-кратък период от време“.

„Нека мобилизираме всички инструменти, за да разширим колкото се може повече производството на хранителни продукти през следващите няколко месеца и да мобилизираме всички ресурси, с които разполагаме“, подчерта той.

По този начин президентството не се фокусира „само върху устойчивостта в дългосрочен план, а върху следващата зима или следващите няколко месеца“.

За Черни увеличаването на производството на храни в ЕС има и по-широко геополитическо значение.

Посочвайки, че както стоят нещата, руският президент Владимир Путин няма да отвори пристанищата в Украйна, нито ще разминира околните морски пристанища, Черни каза, че ЕС рискува „глобалният глад, причинен от Путин, да прехвърли вината върху ЕС за това, тъй като са били твърде жестоки към Русия.“.

Той предупреди, че този разказ вече се налага в Африка, Азия и Латинска Америка.

„Така че, за да не се разглежда ЕС като причина за глобалния глад, ние трябва наистина да мобилизираме ресурсите, с които разполагаме“, каза той, добавяйки, че изпращането на храни, етикетирани от ЕС, до места, където гладът е широко разпространен, е „вероятно най-добрият отговор“.

Продоволствената сигурност „отсъства“ от чешките приоритети

Въпреки това продоволствената сигурност отсъства  по време на прегледа на приоритетите на чешкото правителство по време на техния ред да председателства ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Попитан от EURACTIV за това, представителят на чешкото правителство призна, че това е пропуск на тези, които изготвят приоритетите.

„Когато се опитвахме да разберем какви биха могли да бъдат политическите приоритети,разбрахме, след като последният проект беше представен на министрите, че това е елемент, който липсва“, каза той.

Той обясни, че проблемът „тогава всъщност не е бил очевиден“ преди шест седмици по време на изготвянето на приоритетите, когато краят на войната изглеждаше „по-близо“.

Той обаче увери, че макар храната да не е сред първите 5 приоритета на председателството, тя все пак ще бъде призната за ключова стратегическа област, особено след като въпросът наложи изрично споменаване в заключенията от последната среща на Съвета на лидерите на ЕС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X