Украйна: Селското стопанство вече регистрира щети за милиарди евро

Учени от Киев оценяват щетите, които войната е причинила на украинското земеделие досега, на 4,1 милиарда евро.

Войната в Украйна води до значителни щети на селското стопанство. Учени от Киев изчислиха щетите от 4,1 милиарда евро (4,3 милиарда щатски долара), които украинският селскостопански сектор е понесъл досега. 

Местности, осеяни с мини, унищожена техника

Според учените голяма част от причинените щети, възлизащи на 1,37 милиарда евро, могат да се дължат на загубата на реколтата. Големи площи са унищожени или минирани. Освен това са направени разходи от 419 милиона евро за разчистването на мините.

Стойността на зърното, което Русия транспортира от окупираните територии, се оценява на 589 милиона евро.

Щетите от унищожаването на селскостопанската техника възлизат на 890 милиона евро. В окупираните от Русия райони в Южна Украйна вече не могат да се използват напоителни системи на стойност 216 милиона евро. Щетите по силозите за зърно са оценени на 261 милиона евро.

Убити и гладни селскостопански животни
За животновъдството са определени загуби от 131 млн. евро. Животните са загинали както от обстрел, така и от липса на фураж или ветеринарна помощ. В доклада се споменават 258 000 мъртви прасета, 92 000 говеда, 42 000 овце и кози. При домашните птици има загуба от 5,7 милиона животни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X