В България започна жътвата! Да бъде!

В България започна жътвата! Не го споменаха в новините. А трябваше. Време е да замълчим и да отдадем уважение на хората, които прибират хляба! 

В новините за зърното си спомнят само в предизборните битки. Зърнопроизводителите са ту добри, ту лоши, в  зависимост от нуждите на политиците. Ту са „феодали“, ту са отговорни за хляба на българите. Цялото това политическо говорене не допринася с нищо за българското земеделие. Защото реално никой с нищо не  помогна на зърнопроизводителите. За поредна година се справиха сами, намериха сили и средства, засяха, отгледаха житото, а сега е време да го приберат. 

Сърцето на зърнопроизводителите и тази година е свито – цените на зърното вървят нагоре-надолу, а разходите – само нагоре, и то в пъти. Ще се върже ли сметка? Няма ли въпреки големите суми накрая балансът да е отрицателен? А външнотърговското  салдо на страната се крепи на тях. И половин България чака ренти. Животът – реален и прагматичен неотменимо тече на полето, а не в парламентарните зали. На плещите си зърнопроизводителите носят голяма отговорност. И дано Главният агроном отгоре е с тях. Защото друг помощник нямат.

Те са тези, които осигуряват зърнения баланс на Република България. Знаят колко е отговорна работата им! Знаят и я вършат, въпреки всичко. Само, който не е бил на полето, той не знае с колко труд се събира реколтата! Колко безсънни нощи и взирания в хоризонта за облаци означава това.

Земеделието е завод на открито. Земеделците не се страхуват от силно палещо слънце, нито от тежкия жътварски труд. Плаши ги само градушка. Жътвата и уважението към хляба са в гените на българина. На масата на българина хляб наопаки не се слага!

И само  силно земеделие може да осигури продоволствената сигурност на населението в една силна Европа. Благодарение на българските зърнопроизводители, в България хляб ще има. И всички трябва да сме им благодарни за това.

Зърнопроизводителите не знаят какво ги очаква. Не знаят колко реколта и с какво качество ще приберат. Не знаят какви ще са цените и дали ще излезе сметката. Не знаят какви субсидии ще има за тях в новия програмен период, нито колко ще се увеличат безсмислените задължения, с които ги товарят.  Но излизат с надежда и вяра на полето, палят комбайните и с молба към Господ да помага, зажънват златните ниви на България. Защото едно е сигурно – на всяка маса, във всеки дом, всеки божи ден е нужен хляб. Няма ли хляб, идва войната.

Затова, респект към българските зърнопроизводители. Нека днес за мъничко да усмирим обичайните крясъци. За да може всеки да се вслуша в тихата жътва. В нея има нещо свещено – отвъд политиките и мръсната борба за власт. А политиците да не забравят – който държи хляба, той държи и ножа! Не е точно така поговорката, но е така. И страшен е гневът на тихите.

Богата реколта български зърнопроизводители, силна стопанска година, високо качество на продукцията! Спорна работа на българските земеделци!  Да бъде!

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X