Зърнената сделка на държавата се отменя окончателно

Агроминистърът очаква „изключителна“ зърнена реколта, затова няма нужда от допълнителни запаси

Няма да има изкупуване на зърно за допълване на държавните запаси, обяви изненадващо министърът на земеделието Иван Иванов. Прословутата сделка, която се точи от март, няма да се състои поради „отпаднала необходимост“, обясни Иванов в предаването „Защо, г-н министър“ в неделя вечерта. 

Пред март, когато вицепремиерът Асен Василев обяви мащабна интервенция на държавата, имаше опасения за реколтата, но вече е ясно, че България ще произведе достатъчно жито, каза агроминистърът. Той посочи, че отделените за изкупуването на пшеница и слънчоглед бюджетни средства се пазят в специална сметка в БНБ. Парите ще бъдат пренасочени, но още няма решение за какво да се използват, допълни Иван Иванов.  

Месеци наред държавата упорстваше, че трябва да изкупи значителни количества зърно, но все се появяваха пречки. Проблемите тръгнаха в самото начало, защото не беше ясно по каква схема ще се „пазарува“ жито за 1.2 млрд. лева. 

По-рано през деня той бе в златна Добруджа, където обяви: „Очакваме изключително добра реколта“. Това се случи на откриването на фестивала „Бялата жътва – за земята, добруджанеца и хляба“ в община Тервел. Министърът уточни, че според експертните оценки на областните дирекции „Земеделие“ за моментното състояние на зърнените култури ще има предостатъчно пшеница и за местния пазар, и за износ.

В навечерието на жътвата аграрният министър подчерта, че България е значим фактор на международния пазар на зърно, снабдява повече от 30 държави и заема 11-о място в света по износ на жито.  Той допълни, че пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България през миналата година.

Както е известно, зърнопроизводството е и един от най-субсидираните  сектори в нашето селско стопанство. Благодарение на значителната финансова подкрепа той е доста модернизиран, което обяснява и добрите добиви.

Според министъра „се прилагат съвременни агротехнически мероприятия при отглеждането на зърнените култури и повишена грижа за състоянието на почвите, като в резултат средните добиви са стабилни през годините.

Междувременно светът все повече се тревожи от глобална продоволствена криза заради война в Украйна. Русия и Украйна са водещи износители на пшеница, царевица и слънчоглед. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X