Как новородените телета да получат коластра, за да растат здрави и да се развиват добре

При невъзможност от квалифицирано поставяне на стомашна сонда животното се пои с биберонна поилка или с кофа с биберон

Проф. д.с.н. Надежда Куликова

Най-високият процент заболеваемост и смъртност при телетата се наблюдава веднага след тяхното раждане. В утробата на кравата плодът расте и се развива за сметка на сложната биологична система майка-плод. След появата на бял свят

АДАПТАЦИОННАТА СИСТЕМА НА НОВОРОДЕНОТО ТЕЛЕ

се формира при относителна или дори пълна недостатъчност на функциите на някои органи. Ако не бъде поддържан, при прехода от вътрешната майчина стерилна среда в инфектираната външна среда пасивният имунитет, получен в утробата, се губи в продължение на 1-2 денонощия.

СИГУРЕН НАЧИН ЗА ФОРМИРАНЕ НА ИМУНИТЕТ

е насищането на организма на телето с имунни тела от майчината коластра. Поемайки се от стените на стомаха и на тънките черва, хранителните вещества на коластрата изработват имунитет при новороденото теле от първите минути на живота му.

Предлгаме ви

НАЧИН НА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ТЕЛЕТА

който им осигурява успешен растеж и развитие.

Веднага след отелването от всяка четвъртинка на вимето на кравата се изцеждат по 2 струйки коластра за проверка на мастит. След това от здравите цицки коластрата внимателно се издоява и се прави проба с ареометър. При плътност 1,045-1,055 г/куб. см необходимата доза коластра е 10 процента от теглото на телето, при 1,06 г/куб. см и повече – 8 процента.

ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 30-40 МИНУТИ СЛЕД РАЖДАНЕТО ТЕЛЕТО СЕ ПОИ С ПОРЦИЯ КОЛАСТРА

с температура 37-38 градуса, като това трябва да стане бързо – в продължение на 43-60 секунди.

Отмереното количество се налива в съд, сложен в закрепен на площадката термос. Съдът е снабден със специален маркуч със сонда, смазана със стерилизирано олио. С лявата ръка се фиксира главата на телето с муцунката нагоре, сондата внимателно се пъха в устната кухина и в хранопровода до долната част на стомаха, след това леко се дръпва нагоре – с 0,5-0,8 см. Като се натиска с десния крак помпата, се напомпва въздух в маркуча, чийто край опира в дъното на съда. Под натиска на въздуха коластрата навлиза в маркуча и след това чрез сондата постъпва непосредствено в стомаха на телето.

ВТОРОТО ПОЕНЕ С КОЛАСТРА СЕ ПРАВИ СЛЕД 12-18 ЧАСА

с биберонна поилка (1,5-2 л) по схема.

При невъзможност за квалифицирано поставяне на стомашна сонда

ТЕЛЕТО СЕ ПОИ БАВНО – В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 3-5 МИНУТИ С БИБЕРОННА ПОИЛКА ИЛИ С КОФА С БИБЕРОН

Много е важно отворът на биберона да не е по-голям от 2-2,5 мм.

Коластрата от първото доене, останала след поенето, трябва да се прелее в чист съд, върху него да се напише датата, инвентарният номер на кравата, плътността и количеството на продукта и да се прибере в хладилник.

СЪХРАНЯВАНАТА В ХЛАДИЛНИК КОЛАСТРА ЗАПАЗВА КАЧЕСТВАТА СИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СЕДМИЦА

а в хладилна камера – една година. Преди храненето тя се размразява и загрява на водна баня или в микровълнова печка до 45 градуса. Ако се загрее повече, антителата се разрушават.

За да се установи ефективността на представения начин на поене на телета с коластра, е направен експеримент. Сформирани са две групи, състоящите се от по 10 сухостойни крави. Телетата на кравите от първата (контролна) група се отглеждат по обикновената технология, като им се дава коластра (1,5 л) 2 часа след отелването от биберонна поилка.

Първата порция коластра е дадена на телетата от втората (опитна) група по описания по-горе начин.

Наблюденията показват, че след първото приемане на коластра всички новородени телета в продължение на 1-2 часа лежат, при това

ТЕЛЕТАТА ОТ ОПИТНАТА ГРУПА ПОЧИВАТ ПОВЕЧЕ, ЗАЩОТО СА ПО-СИТИ

Контролната група получава коластра на всеки 6 часа по 3 пъти дневно. Опитната група – по същия начин, но 12-18 часа след въвеждане на коластрата чрез стомашна сонда.

Наблюденията върху здравето на телетата в продължение на 2 месеца показват сериозни стомашно-чревни разстройства при 6 от телетата от контролната група и в лека форма – само при 3 от опитната група.

По време на млечния период среднодневният прираст на опитните животни е 706 г, което е с 93 г повече от контролните телета.

Резултатите от този начин на даване на коластра на новородените телета недвусмислено показват, че той спомага за формиране на стабилен имунитет и добро здравословно състояние на телетата.

КАКВО СЪДЪРЖА КОЛАСТРАТА

В сравнение с млякото майчината коластра съдържа:

 4-5 пъти повече пълноценни белтъчини, включително

 10-12 пъти повече глобулини и албумини,

1,5 пъти повече минерални вещества,

10-30 пъти повече каротин и витамин А,

1,5 пъти повече мазнини,

 няколко пъти повече желязо, витамин В12 и витамин D.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X