През зимата зърното може да е на двойни и тройни цени

Най-големите количества сега се изкупуват ОТ Китай, която предлага най-високата цена

Ако Европа не предприеме единни мерки, през зимата цените на зърното може да станат двойни и тройни на сегашните, каза зам.- министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на откриването на Софийския икономически форум III, в „София Хотел Балкан“.

Според него към момента Русия не изнася зърно, а Украйна е в невъзможност да го прави. Но в това време най-големите количества се изкупуват от Китай, защото държавата предлага най-високите цени.

Според Василев до държавите, които имат най-голяма нужда от зърно в Северна Африка, по този намин ще стигнат много малки количества или изобщо няма да стигнат, което означава, че е възможно да се очаква сериозна мигрантска вълна от тези държави към Европа.

Китай сериозно изкупува зърно и ще го прави, защото държавата е решила да развива с ускорен темп свиневъдството, с цел изхранване на населението, казват наблюзатели

Ако Европа не задейства пазарни механизми, чрез които да се помогне на бедните държави да се сдобият със зърно, е възможно да се очаква силно повишаване на цените на храните, добави зам.-министърът. Според него може да се задейства механизъм, за да се контролира износът от европейският пазар извън Европа и тогава зърното няма да отива при тези, които предлагат най-висока цена.
Василев информира, че в скоро време може да се очакват и други проблеми като недостиг на сторителни материари и редки метали.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X