Защо на страницата на ЕК още не е публикуван Стратегическият план на България със забележките по него от ЕК

Земеделските браншове настояват по-скоро да ги видят

Диана Ванчева

Официално питаме Министерството на земеделието дали е дало своето официално съгласие Стратегическият план на България за земеделие, заедно със забележките по него, да бъде публикуван на официалната страница на Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК.

Питаме, защото аграрният министър Иван Иванов обеща това пред журналисти още в началото на юни, когато представи коментарите на Комисията по плана, а до днес него още го няма публикуван.
Тогава Иван Иванов ни убеди, че актът е въпрос на два-три дни, но оттогава минаха повече от 20 дни.

До днес планът ни го няма на страницата на ЕК, за разлика от останалите, а земеделските браншове настояват да го прочетат по-скоро и да се запознаят със забележките в детайли.

Та, затова питаме МЗм дали е дало официалното си съгласие или не?

Иначе министър Иван Иванов основатилно се тревожи от създалата се в страната обстановка, която при предсрочни избори, за дълго ще блокира цялата държава, а при неработещ парламент минусите ще се отразят на българските потребители и земеделци.
Защото помощта за подкрепа на земеделските производители, която се очаква в следващите месеци, няма да бъде предоставена, а това ще обрече на провал и есенната кампания, която започва да се подготвя от август.

В близките месеци беше предвидена извънредна помощ за производителите, която да им помогне да се адаптират спрямо обстановката от 10,6 млн. евро, с възможност за 200% държавно съфинансиране.
През юли се очаква да бъдат пренасочени и до 5% от средствата от Програмата за развитие на селските райони за директна подкрепа на фермерите.
По отношение на антикризисните мерки във връзка с войната в Украйна временната рамка на ЕК предвижда мерки за държавна помощ при кризи до 35 000 евро на стопанство, които други източни страни-членки вече усвояват.
Общият размер на помощта по временната рамка е 150 млн. лв., което зависи от предстоящата актуализация на държавния бюджет.
Без политическа стабилност в държавата всичко това може да си остане на хартия.
Да живеят земеделието и прехраната…и без тях ще минем явно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X