loader image

Козите не обичат промените

Козите са стадни животни, така че е добре да гледате поне две козички. Те бързо свикват със стопаниа си. Ако двама души ще се грижат за тях

ОТНОШЕНИЕТО ИМ КЪМ ЖИВОТНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ АБСОЛЮТНО ЕДНАКВО
Когато единият от стопаните е по-строг и взискателен, а другият е „мека Мария“, козите бързо го установяват и се качват на главата на по-мекия. Козите не обичат промените при отглеждането им. Изнервят се и млеконадоят им веднага намалява. Опитни козевъди съветват всяко животно да си има име и да го научите да се отзовава на него (това ще стане, когато при всяко общуване с животното, му го повтаряте).

ПОДГОТВЕТЕ КОЗИТЕ ЗА ПАША:
Преди да изведете козите на паша, непременно изрешете козината им. Така ще почистите тялото им мръсотия, запушените пори ще се отворят и кожата им ще диша. Почистете и изрежете роговата тъкан на копитата им. Това се прави два пъти годишно: напролет (преди изкарване на паша)и наесен (преди началато на оборния период).

НАВЪН КОЗИТЕ „ИЗЯСНЯВАТ ОТНОШЕНИЯТА СИ“
В началото излезлите на паша кози трябва да се опознаят. Те непременно ще се „бият“, изснявайки си коя от тях е най-хубавата.

НЕ СЕ НАМЕСВАЙТЕ В ДВУБОИТЕ ИМ
защото това ще продължи цяло лято. Като правило 4-5 излизания са достатъчни, за да бъде определен кой е лидерът. Ако и след това козите се борят, това вече е игра.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X