Който иска да се цифровизира, да заповяда!

За първи път у нас ще работи подобен проект за българското земеделие – Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), който ЕК одобри

Какво ще означава това за фермерите и бизнеса в Южен централен район

Българският цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ вече е европейски, за което можем да го поздравим. Той бе одобрен от Европейската Комисия сред 17 български кандидати, което е наистина голямо постижение за аграрния ни бизнес.

Светлана Боянова информира, че в консорциума по проекта AgroDigiRise участват 15 организации, сред които научни организации, технологични компании и потребители на цифрови технологии – зърнопроизводители, зеленчукопроизводители и др. Община Пловдив е асоцииран партньор, на чиято територия ще бъде основната инфраструктура на ЕЦИХ.

В следващите 3 г. ще предложим на земеделските стопани набор от услуги, свързани с цифровите технологии, които да помогнат за тяхната цифрова трансформация, и то вече в рамките на Европейската мрежа на ЕЦИХ-ове.

Какви услуги ще може да получава агробизнесът у нас безплатно

Срещу утвърдения вече бюджет от 3 592 000 евро за 3 г. напред хъбът ще предоставя безплатно различни услуги. Сред предоставяните услуги са възможности за тестване на технологии в демоточки, съвети, проби и други преди инвестирането им от страна на фермерите. Те ще могат да посещават безплатно обучения за дигитални умения, както и да търсят финансиране.

Цифровите технологии ще бъдат изпробвани и след това въвеждани с помощта на науката, IT компании и другите участници от консорциума.

Който иска да се цифровизира, да заповяда!

Така Светлана Боянова се обръща към българския аграрен бизнес, защото партньорите й ще направят всичко възможно това да стане в следващите три години.

Във всяко едно стопанство ще може да се направят и обучение, и консултации, след това ще са реалните изпитания, за да се прецени дали може да се внедри избран набор от технологии. Казано по-просто, когато при нас валидират и официализират една технология, след това ще могат да отидат на пазара и да си я купят. Като финансирането на проектите ще може да става и чрез ПРСР, и на ниво европейски програми.

Българското звено вече ще присъства официално в Европейския каталог на хъбовете, което означава, че и европейски малки и средни фермери могат да го потърсят и да обменят опит и идеи.

Смятам, че най-накрая и нашите фермери заслужават да получат достъп до цифровите технологии без да плащат, казва Боянова.

Заслужава да я поздравим за огромния й успех, който е BG успех.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X