Във Великобритания обявиха началото на нова ера на пазара на торове

Цените на азотните торове в страната са нараснали със 180% на годишна база

Депутатите от Националната парламентарна комисия по околна среда, храни и селски въпроси на Великобритания (EFRA) изразиха опасения относно доставките на торове в Обединеното кралство и високите им цени.

Комисията по околна среда, храни и селски въпроси (EFRA) изпрати писмо до секретаря на Defra (Отдел по околна среда, храни и селски въпроси) Джордж Юстис по въпроса, с искане за спешен отговор на правителството, според www.farminguk.com.

Месеците на високи цени, когато азотните торове са три пъти по-скъпи, отколкото по същото време миналата година, оказват сериозно влияние върху фермерите в цялата страна. Според статистиката цените на азотните торове са се повишили със 180% на годишна база. През април 2021 г. цената беше £281/т, но година по-късно цената е £785/т.

Кризата с тора в резултат на международни конфликти се изостря от решението на американския собственик CF Industries да не отваря производство в Чешир. Фирмата казва в изявление: „Като производител с висока цена в силно конкурентна глобална индустрия, ние виждаме значителни проблеми с дългосрочната устойчивост поради настоящия ни оперативен подход.

Д-р Нийл Хъдсън, депутат и член на комисията на EFRA, каза, че е „много загрижен. Покачващите се цени на торовете са истински проблем за фермерите в Обединеното кралство.

По-рано британски фермери се оплакаха от пълната липса на прозрачност на цените на пазара на торове и поискаха от доставчиците да се изисква да публикуват цените на торовете „незабавно“, за да помогнат на фермерите да планират реколтата за следващата година.

„Пазарът на торове навлезе в нова ера. Разходите и доставките са изправени пред безпрецедентни рискове и се нуждаем от видим, прозрачен пазар, който позволява на производителите, дистрибуторите и фермерите да управляват тези заплахи по търговски жизнеспособен начин. Доставките на азотни торове се влошават поради геополитически събития. В резултат на това вероятно ще има недостиг на торове през следващата година и ние насърчаваме доставчиците активно да говорят и да публикуват цените на торовете, за да дадат на селскостопанските предприятия максимално време за планиране през 2023 г., подчерта заместник-председателят на Националния съюз на фермерите NFU Том Брадшоу по време на една от срещите.

Председателят на NFU Мат Кали каза: „Когато бизнесът се сблъсква с вложени разходи, които вече са с поне 50% по-високи от миналата година, финансовите рискове, свързани с решенията за отглеждане на култури, също се увеличават. Сега фермерите трябва да вземат трудни решения за това какво да засеят тази есен, дали да намалят производството или да намалят количеството използван тор, което може да повлияе на добивите."

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X