В Германия се разигра битка за вода, обвиниха фермерите

Сушата засегна почти всички региони на Германия, време е да помислим за справедливото разпределение на водата във времена на недостиг

За това пише Петер Лауфман в статия на портала Agrarheute.com.

„Жегата се върна, но няма дъжд. Битката за разпределението на водата е в разгара си и виновниците са открити бързо, твърди се, че растениевъдството и животновъдството поглъщат 69 процента от потреблението на вода. Така че не можете да пренебрегнете селското стопанство, когато говорите за оскъдни ресурси. Политици и неправителствени организации посочват селското стопанство като виновник за разхищение на ценен ресурс.

Но много това други индустрии пият много по-големи глътки от бутилката - и стоят далеч от обществената стигма.

Засушаването вече е нещо обичайно в Германия, която обикновено се счита за страна с богати водни ресурси, но в някои региони не е имало нормални валежи от няколко години. Водата е оскъдна във Франкония, в района на Рейн-Майн, дори в южната част на Долна Саксония. Картите на влажността на почвата почти никога не излизат от минус.

Не е изненадващо, че конфликтите се увеличават. Журналисти от изследователския център Correctiv оцениха 350 процедури за воден конфликт в правната рамка на Juris. Но кой може пръв да затвори крана?

Разбира се, изключването на питейната вода за частните домакинства е невъзможно. Но и на земеделските стопани не трябва да се спира водата, защото те обикновено напояват по-малко от три процента от културите. Освен това селското стопанство прави много за създаването на нови източници на вода.

Истинските "водоядци" са в индустрията. И всъщност техните права за ползване на вода са умопомрачително възмутителни, а в някои случаи и остарели.

Тесла е отличен пример. Докато фермерите в Бранденбург молят за всяка капка, компанията може безпроблемно да взема вода от целия регион. Екологичното списание natur съобщава, че Тесла се нуждае от 1,4 милиона кубични метра вода годишно - като град от 40 000 души. И това са само нуждите на първия етап от разширяването на индустриалния парк Tesla!

Производителят на енергия RWE усвоява почти 500 милиона кубически метра вода годишно за своите кариери за лигнит. И след това не можете да позволите на фермерите да напояват нивите си?

Докато фермерите плащат пълната цена за вода, компании като Tesla или RWE имат субсидии.

Земеделските производители плащат средно по 2,50 евро на кубичен метър. Цената, която заплаща RWE за сравнение, според Correctiv, е пет евроцента.

Няма съмнение, че е важно всеки да използва внимателно водата като ресурс. Но промишленото разхищение на вода трябва да бъде спряно и ефективността на пестенето на вода в германския агропромишлен комплекс трябва да бъде подходящо оценено и възнаградено.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X