Кога се прекършва вегетационния връх на доматите

Обикновено това важно мероприятие се извършва 55-60 дни преди края на беритбения период на доматите. То осигурява възможност да се оформят по-едри плодове и да се ускори узряването им. Вегетационният връх се прекършва над четвъртото-петото съцветие. Над последното съцветие е добре да се оставят две-три листа, които да изхранват плодовете, както и да предпазват най-горните плодове от слънчев пригор. Когато се отглежда сорт домати, отличаващ се с жизненост и добра устойчивост на болести, с цел да се удължи периода на плододаване, върхът може да не се отстранява или това да се извърши в началото на август.

След обиране на доматите от първите китки, а останалите плодове са достатъчно наедрели, може да се избере един от новообразуващите се колтуци във връхната част, който да сеостави за продължител на стъблото. По него може да се заложат още 3-4 съцветия, плодовете от които ще се прибират до падането на есенните слани.

При късни домати, се подхожда по вече описания начин – върхът се отстранява над четвъртото съцветие и не по-късно от 5-10 септември.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X