Фемерите очакват динамичен и опасен пазар

Обясняват защо 2023 г. може да им се стори кошмарна

Днес асоциацията на зърнопроизводителите в България откри Жътва 2022 в нивите на старозагорското село Боздуганово. Очертава се добра година за реколтата от пшеница и средните добиви да са близки до миналогодишните, заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който откривайки жътвената кампания каза, че се очакват около 7 млн. тона зърно.
След пламенната му реч на оптимизъм, чувството бързо се смени с песимизма, който изразиха някои производители за бъдещия пазар и цената на продукцията.
Според Николай Киров, член на НАЗ и председател на Бургаския съюз на зърнопроизводителите, явно тази година нещата ще бъдат много динамични и ще се променят буквално с дни.
Цената на пшеницата, която е борсова стока, в сравнение с миналата година, трябва да е по-висока цена, очакват той и колегите му, защото вече зависи от международните икономическии условия, а те са нестабилни и основен фактор е войната в Украина.
Ситуацията може коренно да се измени и заради решението на ЕС за разрешаване на безмитен внос на стоки от Украина и Молдова, както и ако стане възможен вносът по море, казва той. Очаква, че тогава можем да станем свидетели на силно вариращи цени в посока нагоре и надолу.
Опасенията на зърнопроизводителите идват и от качеството на пшеницата, която може да се появи на нашия пазар.

Един стар нерешен прблем

Според специалисти, у нас продължава да не се решава един стар проблем, който удря по цената на пшеницата. България основно изнася зърно за ЕС, но ако родните производители започнат да окачествяват реколтата си, те ще получат по-висока цена, защото няма около 90% от пшеница да продължава да се причислява към групата на фуражната и да отива за изхранване на животните в европейските ферми. Това е удобно за търговците, които изкупуват на по-ниска цена и по-лесно експортират, но за фермерите не е изгодно.
По тази причина се очаква и тази година добрата пшеница с отлични хлебопекарни качества да е по-малко, но да е с доста по-висока цена.
Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, 2023 г. може да се окаже кошмарна за всички фермери, ако продължим да внасяме евтина стока. Заради решението на ЕС за безмитен вносна стоки от Украйна и Молдова, тя очаква, че това ще е опасно за българските земеделци, особено на плодове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X