ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”, прилагана през 2022 г. Подпомагане получиха общо 3 399 стопани, които отглеждат трайни овощни насаждения, маслодайна роза, ягоди и малини. За 45 стопани ще бъде извършено плащане в кратки срокове след финализиране на административните проверки.

Бюджетът по схемата за 2022 г. е 7,4 млн. лв. Припомняме, че размерът на ставката за 2022 г. беше увеличен от 270 лв./ха с ДДС на 324 лв./ха с ДДС за пролетния етап и съответно за есенния етап – от 100 лв./ха с ДДС на 120 лв./ха с ДДС.

Помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Средствата, които се предоставят за втория етап, покриват част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента.

Подпомагането се изплаща само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита, на основание чл.91, ал.1 от Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, на основание чл.6, ал.1 от Закона за защита на растенията.

Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза).

От 10 октомври 2022 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по втория етап на схемата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X