Торове, които носят печалба

Бъдещето е във внедряването на торове с контролирано отдаване на хранителните елементи

За последните 20 години в аграрния сектор се появиха толкова технологии, колкото за цялото предшестващо столетие. В продължение на много години темповете на прогреса и интензификацията в производството просто са стремителни. В същото време възприемането на новите технологии от земеделците в различните региони и държави изостава от излизането им на пазара. Понякога се създава впечатление, че се предлагат твърде много нови решения и производителите не знаят как всъщност реално могат да увеличават печалбите си.

Повече продукция от по-малко площи

Изискванията за повишаване на икономическата ефективност от прилагането на минерални торове с всяка година нараства. Колкото по-високи са добивите и качеството, толкова по-ниски са разходите, и колкото по-голям е нетният доход, толкова по-висока е икономическата ефективност от използването на торове. Без правилното прилагане на органичните и минералните торове производството на стратегически важни селскостопански култури може да се намали два пъти и земеделците няма да могат да осигурят храна за растящото население на земята. 

Историята на световното земеделие свидетелства за съществуването на пряка зависимост между добивите от културите и количеството на използваните торове. Пазарите на развитите страни в Европа и САЩ се считат за вече установени и рязко увеличение на търсенето на минерални торове там не се прогнозира. За останалите региони, отнасящи се към развиващите се страни, прогнозите са за по-високи темпове на растеж.

Предимства на минералните торове

Перспективно направление е повишаване усвояването на хранителните елементи от торовете. Минералните торове съдържат по-концентрирани и леснодостъпни за растенията хранителни вещества, отколкото органичните. Въпреки това най-големият проблем при традиционните торове е, че не всички внесени с тях хранителни вещества се усвояват от растенията. На практика няма пълно асимилиране на хранителните вещества от растенията, съдържащи се в минералните торове.

Ефективността на торовете в различните климатични условия не е еднаква и зависи от свойствата на почвата. Те имат положителен ефект върху всички видове почви при поливни условия и в райони с достатъчно влага.

В някои части на света културите усвояват само 50% от внесените с торовете хранителни вещества, но това не означава, че оставащата половина се губи в околната среда. Последействието на фиксираните в почвата фосфорни и калиеви торове продължава още известно време. основната задача на нашето време е въпросът за повишаване ефективността на торовете, свързана с тяхното усвояване. Грамотното използване на торовете не е лесна задача за агрономите. В производствени условия е много сложно да се изчислят правилните пропорции NPK торове и други важни хранителни елементи, като се имат предвид  реалните потребности на културата и оценката за състоянието на почвата. 

Именно затова съвременните производители на минерални суровини се стараят да улеснят комплексното разбиране на хранителната система на растенията, като увеличат производството на иновативни торове за различни култури: сложни, бавнодействащи, стабилизирани азотни, органо-минерални и листни.

Чуждестранен опит

В последните години стабилизирани азотни торове с продължително действие активно се използват при отглеждане на плодови и зеленчукови култури както на закрито, така и на открито, а така също и в иновационни системи на земеделие, когато е необходимо еднократно да се внесат големи количества торове с удължено действие във времето. Най-големите производители на бавнодействащи торове са САЩ и Япония.

По оценка на експерти земеделците в развитите страни все по-често отдават предпочитание на торовете с продължително действие, чийто пазар ежегодно се увеличава със 7% и през 2020 г. ще достигне $19,9 млрд. (Markets). През 2018 година най-висок пазарен дял на торове с продължително действие са заемали страните от Северна Америка, на първо място САЩ. В близките години най-голям ръст на този пазар ще покажат Китай, Индия и Япония. Увеличаването на потреблението на бавнодействащи форми на торове в селското стопанство от развиващите се страни ще тласне растежа на населението и ще повиши изискванията на законодателството в областта на околната среда. Европа има много добре развита мрежа за разпространение на торове с продължително действие.

Земеделските производители отбелязват високата ефективност на бавнодействащите торове в по-ниски дози, поради минимални загуби на хранителни елементи, което намалява и риска от замърсяване на околната среда. По правило те се внасят еднократно в началото на вегетационния сезон. Това намалява разходите за многократно внасяне на малки дози.

Ограничаващи фактори за прилагане на торове с продължително действие остават по-високата им цена в сравнение с традиционните форми NPK, ограниченията при съхранение, а също така доминирането на традиционните торове на пазара и субсидиране на покупката им. Но ситуацията ще се променя, защото земеделците стават все по-осведомени за предимствата от продължително действащите форми торове. 

Инновационни торове с удължено действие

Те се произвеждат във вид на специални капсули, които регулират освобождаването на комплекса хранителни елементи в почвата при еднократно внасяне. В покритите със специална обвивка капсули, пропускащи вода, са събрани основните хранителни елементи в необходимите пропорции за културите, в това число и микроелементи. На пазара такива торове се срещат в различни формулации.

Чрез полупроницаемата обвивка на капсулата водата лесно попада вътре и постепенно разтваря необходимите вещества. Този процес продължава през целия период на заявеното действие, след което обвивката окончателно се унищожава под въздействието на почвените бактерии. Този начин изключва измиването на хранителни елементи от почвата, осигурявайки висок процент на тяхното усвояване. Освен това изключва локално превишаване на допустимите концентрации на отделен елемент. 

Торове с акцент върху активността на растежа на растенията

Прилагането на капсулирани торове е актуално при обикновени природни условия, тъй като те се адаптират към темпа на растеж на растението. В благоприятно за растежа и развитието време (топло с достатъчни количества влага), културата расте бързо. В такива условия и освобождаването на хранителните елементи от капсулите протича активно. При намаляване на температурата скоростта на разтваряне на хранителните елементи се забавя в съответствие с аналогичното забавяне растежа на растенията. По този начин протича автоматично регулиране на освобождаване на хранителните елементи от капсулите. Така че агрономът може да бъде напълно спокоен, че растенията получават оптимални количества хранителни вещества според потребностите си.

Например гранулиран бавнодействащ тор със следното съдържание на хранителни елементи: 15-16 мг/г азот, 9 мг/г фосфор и 9-12 мг/г калий, може да бъде формулиран в три основни форми, различаващи се в срока на действие. Най-бързодействащите капсули са разчетени да действат 3-4 месеца, вторият вариант – за 5-6 месеца, а най-дългодействащият и балансиран вариант действа 8-9 месеца. Най-дългият период на действие е е подходящ повече за закрити площи (оранжерии).

Скоростта на постъпване на хранителните елементи от капсулите в почвата зависи от интензивността на падналите дъждове, напояването на поливни площи и температурите на околната среда. Независимо от вида на капсулите, в тях освен NPK се съдържа набор от жизненоважни за растенията микроелементи. Различните видове от тези торове имат различен цвят, което улеснява диференциацията на торовите форми. Днес това е най-модерният начин за повишаване на ефективността на торовете.

В случай на необходимост от корекция на дефицит от определен (и) елемент (и), най-ефективно е използването на течни листни торове. Благодарение на тях хранителните вещества се усвояват много добре. Те са един от вариантите за бърза доставка на културите на целия комплекс макро- и микроелементи в критичен период на растеж и развитие. Листните торове не се губят в почвата, бързо се усвояват чрез листата.

Иновации за различни култури

Практически всички големи производители на минерални торове усвояват и разширяват пускането на иновационни торове с продължително действие за различни култури. Специалисти с опит в работата с торове с продължително действие препоръчват при избора на конкретни форми на тора да се вземат предвид местните климатични условия, преди всичко – температурата и влажността. 

Освобождаването на хранителните елементи от бавнодействащите торове в условия на топъл климат протича за по-кратък период от време, затова тяхната норма на внасяне при високи температури трябва да се намалява. В хладен климат обратно, нормата на внасяне на такива торове се увеличава, което е обусловено от по-дългото им разтваряне в почвата.

В Австралия и Великобритания са създадени нов вид торове с контролирано освобождаване на хранителните вещества: NPK се вмества в полимерна обвивка, изготвена от сяра и преработено рапично масло, което е отпаден продукт.

Водата, проникваща чрез порите и каналите в полимерната матрица, разтваря и освобождава хранителните вещества. Чрез регулиране на размера на частиците и концентрацията на хранителните вещества може да се управлява скоростта на освобождаване на хранителните вещества. Самата обвивка отделя сяра, която също е ценен елемент за растенията. Създаването на такива торове открива нови възможности за разработка и прилагане на серни полимери в селското стопанство.

Комплексен подход

Най-новите направления в областта на разработката на торове с продължително действия са безопасните биоразградими таблетки, с използване на полиетерични масла с микробиологичен произход. Те осигуряват на растенията стабилно хранене в продължение на няколко месеца. В почвата таблетките се разлагат под въздействие на микрофлората, обезпечаващи постепенно отдаване на веществата в почвата. Вече са създадени такива РК (фосфорно-калиеви) торове с продължително действие за основно внасяне с микроелементи. Те действат ефективно 2-3 години и се усвояват от растенията на 97%, като им осигуряват пълноценно хранене, взаимодействайки си безопасно с кореновата система, повишават добивите и срока на съхранение на продукцията. Разтварят се в почвата при температура над +8ºС, което осигурява многогодишно действие и позволява внасянето им наесен.

Най-важно е забавеното освобождаване на такъв ценен елемент като азота, който най-често не достига на растенията. Съединенията на азота са много подвижни, лесно се измиват и изчезват от коренообитаемия слой на почвата. Във връзка с това възникава задачата за разработка на форми азотни торове, които осигуряват бавно отдаване на азота и постоянство на неговата концентрация в почвата. За целта е разработен биоразградим прах от биополимер, смесен с дървесно брашно и амониев нитрат. От получената маса се приготвят таблетки, които се използват като азотен тор с много добър агрономически ефект.

В този случай за сметка на бавното разлагане на обвивката на таблетката от биополимера, азотният тор постъпва в почвата с относително стабилна скорост в продължение на два месеца. В експеримент с този сложно опакован тор биомасата на пшеница е била с 25% по-висока в сравнение с обикновените азотни торове. Създадените матрици могат да се използват като прототип за производство на торове с контролирано отдаване на хранителните елементи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X