ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по схемите и мерките за директни плащания, че в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ (https://seu.dfz.bg/drupal/) е разработена нова функционалност.

Считано от Кампания 2022, издаваните от ДФЗ документи – Удостоверения за декларирани площи/животни по схеми (документ изискван от търговските банки, като част от процедурата по учредяване на особен залог), могат да се генерират електронно от индивидуалният профил на кандидата в СЕУ. Всеки стопанин с активна регистрация в системата (към момента са над 26 хил. фермери) и подадено валидно заявление за подпомагане за текущата кампания може по електронен път да генерира Удостоверение, посредством страницата „Удостоверения за особен залог“ позиционирано в меню „Справки“ – секция „Финансови“.

Новата услуга в СЕУ е част от стремежа на Фонд „Земеделие“ за дигитализация на процесите и намаляване на административна тежест при обработката на заявленията на кандидатите за подпомагане.

Всяка кампания областните дирекции на ДФЗ обработват над 6 хил. искания за удостоверения, съдържащи обобщени данни за декларирани площи, животни, схеми и мерки за подпомагане. За Кампания 2022 с оглед приемственост в методите на работа със бенефициерите, ДФ „Земеделие“ ще продължи да издава и хартиени удостоверения чрез областните си структури. От 2023 г. издаването на удостоверения за особен залог на хартиен носител ще бъде окончателно преустановено и такива ще се генерират само електронно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X