Кубинската мана при краставиците идва с дъждовното време

Върху листата на краставиците се образуват воднистозелени петна с неправилна форма, които са ограничени от нерватурата (жилките на листата). По-късно петната пожълтяват, като при влажно време по долната страна на листата се образува синкавовиолетов налеп. Когато заболяването напредне болните листа се завиват около централния нерв и постепенно некротират (изсъхват).

Благоприятни условия за нейното развитие са росата, честите превалявания, висока атмосферна влажност и хладно време – условията, които наблюдаваме в момента. Това са условия, които при отглеждането на открито ние не можем да контролираме. Затова са задължителни пръсканията. При напълно здрави растения те се провеждат с контактни фунгициди като Шампион – 0,15%1 Дитан М 45 – 0,2% и др. Пръсканията се повтарят през 10-12 дни при сухи условия, какъвто е и карантинният срок на посочените препарати.

В случай, че времето е благоприятно за развитие на болестта (дъждовно и хладно) и не е възможно да се пръска с контактните фунгициди, които се измиват от дъжда, трябва да се използват системни фунгициди. Те се използват и при поява на първи признаци от заразяване за да се стопира развитието на болестта. Подходящите системни фунгициди са Верита ВГ – 0,15%, Куадрис 25 СК – 0,075%, и двата с карантинен срок 7 дни и други.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X