30 години Агротайм: Съвременното земеделие не може без висококвалифицирани кадри

Агротайм е компания, която гледа с отговорност в бъдещето, казва Марк Рандал, директор „Растениевъдство“ в компанията

Интервю на Ася Василева

Господин Рандал, откога работите в Агротайм, Исперих?

Работя в Агротайм, Исперих, вече 3 години и половина. Станах част от развитието на бизнеса до положението, на което се намираме днес.

Защо дойдохте в България?

Работил съм на много места по света. 7 години съм бил в Русия, работил съм и в Уганда. Когато собственикът на Агротайм – господин Иван Иванов, се свърза с мен, реших, че това е една интересна възможност да дойда в България и да допринеса с моя опит за развитието на Агротайм. Беше предизвикателство, да променим начинът, по който стопанството работи. Вярвам, че вече вървим в правилна посока.

Какви промени предприехте в начинът, по който се прави зърнопроизводство в Агротайм?

Винаги, когато създаваш план за действие, ти се струва, че е лесно да постигнеш промяната. Но както обикновено се случва, промените отнемат повече време. Трябваше да се промени технологията, по която се работи в стопанството. Да се заложи на обучението и образованието на хората, които работят в него. Трябваше да се уверим, че всички гледат в една посока, работят за една цел и разбират какво трябва да правят и процесите, през които трябва да премине бизнесът.

Променихме изцяло машинния парк, с които работим. Закупихме по-големи машини, с по-голяма работна ширина. Така намалихме броят на машините, които преминават през полето, и с които работим. Това води до икономии и до намаляване на натоварването върху почвата.

За тези машини вече разполагаме с високообразовани оператори. На образованието на операторите посветихме изключително много време. Всички знаем колко е трудно да се намерят добри оператори за земеделските машини. Заложихме на студенти от аграрните университети и техникуми по земеделие. Обучаваме ги, преминават стажове, инвестираме непрекъснато в повишаването на квалификацията на кадрите.

По каква технология работите днес в Агротайм?

Напълно се отказахме от плуга. Изобщо не орем. Преминахме на минимални обрабоки. Имаме голям напредък през последните години в преминаването към No-till.

През есента на 2020 г. започнахме работа с аржентинските директни сеялки на AGROMETAL. Сеялката е най-важното условие за постигане на максимални резултати от агрономическа гледна точка.

При безорните технологии тази машина е най-важната в технологичната верига на земеделското производството. Затова нейният избор е изключително важен, а с машините на Agrometal земеделците могат да са спокойни за бъдещата си реколта.


Сеялката AGROMETAL ADX Air Drill е перфектно адаптирана за всякакви култури и постига отлични резултати на всякакви почви. Тя е предназначена за сеитба на култури както с едри, така и с дребни семена. Иновативна система, създадена от инженерите на компанията, позволява перфектно копиране на терена, независимо от растителните остатъци на повърхността.


Транспортната ширина на сеялката е 3,50 м, а преминаването от работно в транспортно положение е изключително лесно и отнема едва 120 секунди. Междуредията се коригират в зависимост от нуждите на земеделеца.Сеялката има капацитет на бункера 6100 литра семена или 3660 литра семена и 2440 литра торове. Има възможност бункерът да бъде обединен, като целият капацитет се използва само за сеитба на семена.


Управлението на машината е посредством компютър CS-ORO TIM със „Seed Sense 20/20 Precisiоn Planting“ в кабината на трактора. На компютъра на сеялката могат да се зададат сеитбената и торовата норми. Сеялката има възможност за работа и с променлива норма на сеитба, според заложените в компютъра почвени карти.
Всичко това гарантира безупречна сеитба и засяването на повече декари за сезон със сеялката AGROMETAL ADX Air Drill 49/19.

Миналата година засяхме 7300 дка пшеница с тази сеялка. Резултатите са отлични. Много сме доволни от това как се развиха растенията. Планираме тази година да засеем 25-30% от площите с пшеница отново с тази сеялка. Това ни позволява да се концентрираме върху останалите култури, особено върху царевицата, където да направим почвообработката по-агресивно с конвенционални сеялки.

Хубавото при сеялките на AGROMETAL e, че те могат да се използват и за пролетната сеитба. Това означава, че междуредието може да се промени на 41 см за сеитба на царевица и слънчоглед. Наскоро на посещение при нас беше консултант на фирмата от Аржентина, който ни помогна изключително много в подобряването на работата с тези сеялки. Защото всеки прави грешки. Важното е да имаш на разположение специалисти, които да ти дадат правилните съвети и консултации. В Аржентина, и в Северна Америка, вече не използват междуредия от 70-75 см и вместо това отиват на 45-50 см. Това означава малко по-различни решения, които трябва да се вземат по време на жътвата. Наложи се да поръчаме и стрипер хедери за комбайните. С тях не се тревожим на какви междуредия са културите. Ще засеем и част от слънчогледа и царевицата с тези сеялки следващата година.

Защо вярвате, че бъдещето е на безорното земеделие?

Вече е установено, че процесът на оран на почвите отделя много въглероден диоксид в атмосферата. Освен това Nо-till ни дава възможност да запазим влагата в почвата. Когато почвата не се обръща, ние поставяме семето във влажния почвен хоризонт. Всички виждат, че климатът се променя. Имаме екстремни климатични прояви. Смятам, че всичко, което правим, за да запазим влагата е важно. Когато имаш напояване, можеш да правиш каквото искаш. Тогава може да контролираш влагата. Но, когато тя е оставена на милостта на природата и разчитаме само на дъжд, сме длъжни да направим всичко, което е по силите ни, за да имаме добри приходи и добри култури.

Разбира се, учим се в движение, но вярвам, че това е пътят. Едва ли ще стигнем да приложим No-till на 100 процента от площите, но ще сме доволни да постигнем 25-30-35% от тях по тази технология. Постепенно и бавно увеличаваме площите с No-till, като разбираме по-добре технологията в процеса.

Влагата ли е най-голямото предизвикателство за бъдещето на земеделието?

Твърдо вярвам в това. Трябва да постигнем добро качество на почвите, те да бъдат разрохкани, така, че влагата да попива в дълбоките пластове, и да е на разположение на корените на растенията. Трябва да намалим почвената ерозия също. При No-till влагата в почвата е с 30% повече отколкото при конвенционалната почвообработка.

Как избирате машините, с които работите?

Когато дойдох в Агротайм, машинният парк включваше най-разнообразна техника от различни производители. Това затрудняваше съвместимостта им и обслужването им. Постепенно целият машинен парк премина към една марка техника – както тракторите, така и комбайните.

Как си представяте бъдещето на Агротайм?

Ние сме компания, която се отнася към бъдещето на земеделието много сериозно. Прилагаме минимални почвообработки и ставаме все по-добри в това. Предизвикателствата са много и трябва да се справяме с тях. Хубавото е, че имаме отлични млади агрономи, които навлизат в бизнеса. Вярвам, че с тях бъдещето на Агротайм ще е добро.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X