Претегляйте всеки елемент до грам в дажбата

Най-новите методи за подобряване и управление на необходимите количества за изхранване на животните, представени от сп. France Agricole

Алекс Петров

Внедряването на автоматизация на процесите трябва да бъде задължителен елемент на всеки нов проект на животновъдни ферми. В противен случай те вече са морално остарели, преди да са построени. Необходимо е да се внедряват автоматизирани системи за индивидуално порционно дозиране и раздаване на фуража, за управление на целия производствен процес по отглеждането на животните, като се контролират разходът на фураж, млеконадоят, физиологичното и здравословното състояние на всяко отделно животно. Автоматизацията в животновъдството повишава културата на труда, като го превръща в разновидност на индустриалния.

Храната е важен инструмент в търсенето на ефикасна методика за намаление на производствените разходи при отглеждането на животни. Без да се променят порционът на хранене или даже управлението на стадото, съществуват решения за ограничаване на прахосването на храните, което може да достигне 10% от разпределените количества. Неотдавна във френския град Рен се състоя Международното изложение за животинска продукция (SPACE, 13-16 септември), на което бяха представени най-новите технологии за подобряване и управление на необходимите количества за изхранване на животните, както и методите за точното определяне на дозите от твърди и течни съставки в храните. Новостите бяха представени обстойно в специализираното френско сп. France Agricole.

Разграфени кофи, ведра, дори грабнатите с шепа минерали са все още основни мерни единици за определяне на порциите храна. Базирана на опита на отделния животновъд, от тази емпирична техника произтичат значителни отклонения, особено когато различни оператори се заловят с тази задача. Управлението от кабината на фуражосмесителите и бункерите дава ефикасни решения за точното дозиране на ингредиентите в изпълнение на рецептата. В много случаи предписанията могат лесно да се адаптират и прекроят според наличните запаси от храни, с което се намаляват инвестициите.

Първото решение е

да се постави комплект за претегляне в бункера (kitdepesage). Това устройство, разработено от специалисти по измервателна техника, представлява две метални пластини, монтирани във вид на сандвич, с датчик помежду им, който регистрира натоварванията. Точността на прибора е приблизително с грешка около 500 г на база от 3 т, каквото е количеството на храните в бункера.

Интелигентни решения

Илюстрация за навлизането на компютрите в точното разпределението на храните и приготвянето на дажбите на животните е създаденият фуражосмесител Premix Melodis на бретонския производител Emily. Тази система използва Wi Fi за свързване на кофата с измерителното и смесително устройство на сухите храни в бункера. Emily свежда отклоненията с точност до 100 г. Тази микрофабрика за храна се управлява от дигитален таблет. Животновъдът задава рецептурата на екрана и след това зарежда смесителя на бункера с ингредиенти до определеното ниво с помощта на еталонизирано устройство, регистриращо натоварванията. Всички операции са автоматизирани и операторът се придвижва само за да премества кофата с храните на определените места за хранене. Както всички системи, данните за разпределението на порциите се съхраняват в програмното осигуряване. Отчитат се данните от момента на доставката до последното разпределение, заедно с добавките на сухото вещество. Устройството позволява да се осъществи пълно проследяване на продукта и заедно с повишената точност при меренето и разпределянето на храната да се намали себестойността на прехраната на животните. Premix Melodis осигурява точност, съизмерима с тази на роботите за хранене, но е много по-евтина.

Следене на оградите с приложение на смартфона

Разхищенията при храненето не щадят пасищата. Кравите имат естествена тенденция да съсипват тревата в пасището, където се хранят, когато фермерът ги пусне на воля в обширна ливада. Ето защо е важно да им се определи ежедневната пасищна площ и да се осигури действието на електрическата ограда. С тази цел специализиралата се в огради фирма Lacmé снабдява своите инсталации с електронното съединително устройство LBox, което позволява на животновъда да наглежда и контролира на „живо” своята уредба чрез смартфон или таблет. Връзката и обмяната на данни се осъществява безжично чрез Wi Fi. Приложението е безплатно и работи без абонамент и SIM карта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X