Драстичен срив на цените на зърнените храни на международните пазари

Страхът от войната в Украйна и от „глобалния глад” започна да отминава, което провокира масирани продажби на пшеница и царевица на борсите в Чикаго и Париж „Euronext” и рязко понижение на експортните котировки на основните зърнени култури на международните и представителните регионални пазари. Търговците коментират, че за паническите разпродажби на фючърсните контракти в значителен степен повлияха информациите за бързи темпове на жътвата в северното полукълбо, а на по-късен стадий и прогнозите за наближаващия рецесионен удар върху световната икономика.

Прави впечатление о рязката промяна в настроенията на водещи международни анализатори и най-вече голяма степен на несигурност и противоречивост в новите им оценки за перспективите на развитие на зърнените пазари. Само допреди две–три седмици представителите на Организацията по прехрана и земеделие ООН (FAO) говориха за рекордните цени на зърното и задаващата се „глобална продоволствена криза”, а политиците от всички страни настояваха за незабавно отпушване на износа от Украйна. Публикуваните напоследък прогнозни данни за състоянието на глобалния зърнен баланс през 2022/23 г. до голяма степен опровергаха тези апокалиптични прогнози. На 23 юни Международният съвет по зърното не намалиха оценката си за новата световна зърнена реколта, а дори леко увеличиха прогнозата си в сравнение с майските данни – от 2,251 млрд. т до 2,255 млрд.т.

Истината е, че този обем на глобалния добив е с 35 млн. по-малък от рекордния миналогодишен резултат, но в същото време той идва с 30 млн.т повече, в сравнение с 2020/21 г. и с 63 млн.т над нивото от 2019/20 г. Освен това разчетите на Международния съвет по зърното (IGC), Министерството на земеделието на САЩ, Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO), големите инвестиционни банки и независимите аналитични компании показват, че спадът в производството на пшеница в Украйна ще бъде компенсиран с увеличения експортен потенциал на други страни.

И ето през миналата седмица тонът в коментарите на експертите от FAO рязко се промени. Максимо Тореро, главен икономист на ООН Организацията по прехрана и земеделие тези дни заяви на брифинг, че ако днес от Украйна се изнасят повече от 3 млн. тона пшеница, „например 5 млн. тона, трябва да се внимава, защото това може да доведе до друг проблем – цените да паднат твърде много“. „И тогава фермерите, които днес използват торове (скъпи поради цените на енергията), ще бъдат изправени пред значително предизвикателство. Така че един от начините е да преценим как най-добре да се справим с това зърно, което може да бъде изнесено (от Украйна), така че да можем да го използвате в бъдеще, а не веднага да го пуснете на пазара през тази година. В момента това не се изисква“. Като един от вариантите той предложи да се използва украинското зърно за създаване на резерв, който може да се използва при спешни случаи. „Така че трябва да сме много внимателни, когато оценяваме потока от допълнителна пшеница“, каза Тореро. Естествено, че след подобна промяна на възгледите спекулантите вече трудно могат да вдигат цените със заплахите от катастрофален недостиг на пшеница на пазара и „всеобщ глад”.

Вследствие на масирани, а според редица брокери, панически продажби на борсовите контракти цената на пшеницата в Чикаго стопи целия спекулативен аванс и на 7 юли борсата затвори на равнище около $303/т. Специално внимание заслужава факта, че тази цена е с близо 20 долара по-ниска в сравнение с деня преди руската инвазия в Украйна и е с около 210 долара под нивото на историческия ценови връх от $513,80 за тон, регистриран в Чикаго на 7 март 2022 г. През първата седмица на маркетингова 2022/23 г. цената на мелничарска пшеница на борсата в Париж падна с нови 11 евро до EUR 338,75/т, а експортните котировки на френска пшеница 11,5-12,5% протеин към 8 юли се сринаха до EUR 342,00/т FOB Руан, с близо 108 евро под рекордното равнище от 7 март.

Цените на пшеницата на руския пазар следваха световния тренд и в края седмицата спаднаха до $370-375 FOB руско дълбоководно черноморско пристанище за зърно с 12,5% протеин. Междувременно според украинските източници цените предлагани от купувачите за мелничарска пшеница докарана до Констанца вече гравитират към $310/т СРТ, а в дунавските пристанища Рени и Измаил – до $180-200/т.

След драстичния ценови спад в търговските среди се формира мнение, че може да се очаква стабилизиране на пазара през близките дни предвид активизирането на големите купувачи и прогнозите за влошаване на агрометерологичната обстановка в САЩ, редица европейски страни и в Аржентина.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X