Сушата в Европа удари зърнените култури, но реколтата от слънчоглед е рекордна

Сушата ще намали европейското производство на зърнени култури с 2,5% тази година, според прогнозата на Европейската комисия за зърнените култури 2022/23 г., в сравнение с реколтата от 2021 г. Напротив, очаква се добивът на слънчоглед, използван в растителни масла, да достигне нов рекорд в страните от ЕС..

„В Европейския съюз метеорологичните условия поставят допълнителни предизвикателства пред новата кампания, тъй като службите на Европейската комисия намалиха добива на някои зърна в последните прогнози за селскостопанския пазар на икономическия блок, публикувани миналия четвъртък. Продължаващото горещо и сухо време в много части на Европа е най-големият риск за добра реколта, според Генералната дирекция на Комисията за земеделие и развитие на селските райони (DGAgri).

„През пролетта на 2022 г. метеорологичните условия в ЕС се влошиха поради сушата в няколко части на ЕС. В някои региони валежите през юни донякъде смекчиха ситуацията, но натрупаният дефицит на валежи се отразява негативно на добивите“, обяснява DGAgri

Предупреждавайки, че на селскостопанските пазари в ЕС сухото и горещо време е оказало значителен натиск върху някои култури, използвани за храна на хора и животни, включително пасища, Брюксел сега изчислява, че „производството на зърно е с 2,5% по-ниско в сравнение с 2021 г. А намалението на зърнената реколта може да бъде по-голямо, ако сегашните неблагоприятни климатични условия, а именно сушата, продължат.

През сезон 2022/23 Брюксел изчислява, че ще бъдат прибрани 286,4 милиона тона зърно, но спадът се компенсира от по-високо ниво на първоначалните запаси (с 20%, до 50,1 милиона тона).

Балансът между запасите и прогнозите за реколтата през следващите месеци „ще осигури достатъчно предлагане за вътрешно потребление (в рамките на Съюза) и, заедно с намаляването на вноса, ще увеличи нетния износ на зърно от Европейския съюз до 33,5%. милиона тона.

Поради относително ниското търсене на вода и торове и поради рязкото покачване на цените на слънчогледа до безпрецедентни нива, европейските фермери увеличиха площите със слънчоглед със 7,8% до 4,7 милиона хектара в ЕС.

Очаква се окончателното производство на маслодайни семена през сезон 2022/23 г. (като слънчоглед, рапица, соя и други) „да се увеличат с 6,9%“ в годишно изражение, „надминавайки 32,1 милиона тона за първи път от 2017 г.“ Европейската комисия се надява, че „толкова високо ниво на производство ще компенсира загубата на доставки от Украйна“.

Що се отнася до слънчогледа, страните от ЕС очакват рекордна реколта от 11,1 милиона тона, като производството на слънчогледово масло ще достигне нов връх от 4,3 милиона тона.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X