Модулни инсталации за производство на калий могат да бъдат пуснати в експлоатация след две години

Канадската компания Gensource въвежда нов начин за производство на калиеви торове: малки модули – големи цели

„Наистина вярваме, че това е началото на нова ера в производството на калий“, казва изпълнителният директор на Gensource Майк Фъргюсън за предимствата на новата технология.

За разлика от традиционното широкомащабно производство на калий, модулната технология е сравнително бърз начин за изграждане на допълнителен капацитет с по-малко въздействие върху околната среда.

Gensource стартира проект в Тугаска, Саскачеван, Канада тази година, където модулните системи ще използват много по-малко вода от традиционните методи на производство. Типична мина от този тип изисква четири литра вода, за да произведе един килограм калий, но новата технология изисква само 1,5.

Модулните системи Gensource заемат по-малко място и намаляват въздействието върху споделените комунални услуги и инфраструктурата на общностите, в които ще работят. Използвайки иновативна енергийна система, всеки модул на Gensource ще избегне до 24 000 тона въглеродни емисии годишно, като същевременно консумира 75% по-малко вода на тон в сравнение с традиционните проекти за добив.

Освен това, тъй като калият ще бъде отделен от отпадъчната сол, преди да се издигне на повърхността, няма нужда от масивни складови съоръжения за съхранение на солта и други отпадъци, изнесени на повърхността заедно с него.

„Дисбалансът между търсенето и предлагането на калий се натрупва много по-дълго, отколкото предполагат последните пазарни сътресения. Майк Фъргюсън коментира пред Agri-Pulse.com. – Калият, едно от трите основни хранителни вещества в торовете, е толкова важен за продоволствената сигурност, че на 29 март 2021 г. федералното правителство го обяви за критичен минерал, който е от съществено значение за чистата, модерна икономика на Канада. Като се има предвид острата нужда от калий, може да се предположи поток от инвестиции в разработването и производството на този основен минерал в една от най-стабилните юрисдикции в света – Саскачеван.

Нуждата от иновативни решения е спешна. И благодарение на новите технологии не само индустриалните гиганти могат да произвеждат калий. Вместо широкомащабни и трудоемки производствени проекти, днес е налична друга опция: модулни, мащабируеми фабрики, които могат да пуснат продукт на пазара за кратък период от време.

Първоначално заводът в Тугаска ще произвежда до 300 000 тона калий годишно, което може да бъде разширено до 3 000 000 тона. Проектът се мащабира лесно, бързо и ефективно. С общи оперативни разходи от 85,08 канадски долара на тон, двугодишен график за строителство и бизнес модел директно към пазара, калият на Gensource се очаква да бъде добиван с най-ниските производствени разходи на пазара.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X