Съвременно земеделие не е възможно без точно познаване на почвата

В стопанството на Агротайм, Исперих, разчитат на уред за почвени проби Stenon FarmLab, който дава прецизни резултати в реално време. За нeго ни разказа Боримир Стаменов, агроном в Агротайм.

„Пробовземането е основно мероприятие в модерното земеделие. Особено в компании като нашата, в която се прилага интензивно съвременно земеделие, разказва Боримир Стаменов, агроном в Агротайм, Исперих. Пробовземането е необходимо, за да ни покаже какво се съдържа в почвата. Защото както познаваме до перфекционизъм машините и хората с които работим, така трябва да знаем и почвените условия, с които разполагаме във всеки един момент.





Уредът, с който ние вземаме почвени проби се казва Stenon FarmLab на германската компания Stenon и е единствен по рода си. Той взема пробата моментално. Резултатите се трансферират директно на мобилни устройства или на компютър. Това ни помага в реално време да видим с какви макроелементи – азот, форсфор, калий, е запасена почвата, и какви други важни показатели на почвата имаме. Като киселинност, влажност и други, за да можем да вземем адекватни мерки по отношение на момента кога да се влиза да се тори, какви торове да се прилагат. Ние сме едни от първите в България, които ползват този уред и постигаме чудесни резултати.

С помощта на софтуера на уреда сме в състояние да изграждаме карти за променливо торене на всеки един блок, което спомага за реализирането на икономии. Запазваме доброто почвено плодородие и високата продуктивност на почвата без преразход на консумативи. Това е особено актуално поради цените на минералните торове в днешно време. Прилагаме картите успешно с нашите торачки.

Този уред ни е изключително полезен. С него може да се работи денонощно и има висока продуктивност с много точни резултатите, които са сравнявани с десетки лаборатории. Резултатите винаги са идентични. Това показва ефективността на уреда.

Много трудно би било да работим с темповете, с които ни се налага днес, без такива технологии. Без нови технологии в земеделието – било в трактори под формата на автопилоти и навигационни системи, било в прецизно торене, работата просто не би била възможна. Навсякъде трябва да се прилагат нови технологии и ние го правим успешно. “.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X