Уж широк дебат, а при закрити врати…

Днес се провежда национален граждански земеделски форум – от какво се страхуват организаторите, че го правят тайно

Диана Ванчева

Национален земеделски форум ще се проведе днес в Старозагорски минерални бани. Събитието има за цел да събере браншовите организации от земеделския сектор на дискусия по най-наболелите проблеми на българските фермери.

Идеята за него се била зародила спонтанно в Брюксел по време на срещата на еврокомисаря по земеделие с представители на българската земеделска общност, където Януш Войчеховски се е учудил на твърдението на нашите земеделски стопани, че не е имало широк обществен дебат за бъдещата съдба на сектора.

Учудващо е обаче защо днес хем ще се провежда широк дебат, хем той ще се прави при закрити врати.

Според организаторите акцент в разговорите днес ще бъде Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. и публикуваните от Европейската комисия бележки по проекта на документ.

Ясно е, че планът ще има ключово значение за развитието на българското селско стопанство през следващите 5 години, а голяма част от земеделската общност се чувства недостатъчно информирана по него за българското предложение, заяви пред нас Стоян Чуканов, организатор на събитието.

Според него провежданият днес Национален земеделски форум е гражданска инициатива и няма никакви политически цели.

Чуканов е представител на България за сектор „Земеделие“ в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Същевременно е действащ фермер, който отглежда месодайни говеда в Странджа Сакар и е председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. 

Той допълни, че във форума не са поканени представители на държавната администрация, за да има браншът възможност да формира свободно своята позиция, която ще бъде представена директно в Брюксел на еврокомисаря Войчеховски.

Ще се обсъдят и други проблеми, като безмитния внос на селскостопански продукти от Украйна и Молдова и проектозаконът за браншовите организации.

Според организатора на събитието браншовите организации не са доволни от досега провежданите тематични работни групи, заедно с представители на институциите и МЗм, където обикновено им се прочита една презентация и в крайна сметка решенията се взимат от представителите на държавната администрация и в този вид се изпращат в Брюксел. Затова са предприели инициативата да се справят сами и без експертите на агроминистерството.

След форумът, който ще премине тайно, е обещана пресконференция за журналистите от 16.30 часа в хотел „Калиста“, в Старозагорски минерални бани. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X