Атидже Алиева-Вели, Евродепутат: Не сме оптимисти по отношение на навременното стартиране на новата ОСП

Заместник-генералния директор на Главна дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” представи актуална информация за оценката на Стратегическите планове, съобщи във Фейсбук Атидже Алиева-Вели, евродепутат от ДПС/Обнови Европа. Според Атидже Вели, няма опитмизъм сред евродепутатите, че новата ОСП ще успее да стартира от следващата година. Ето какво написа тя:

„Ние от група Обнови Европа имаме критична позиция по темата. Нашата група не сме оптимисти по отношение на навременното стартиране на новата ОСП. Оценката на националните Стратегически планове е непрозрачен и затворен процес, а ЕК закъснява с приемането на делегирани актове.

Ако до края на септември нямаме яснота със одобрението на плановете, какво ще направи ЕК? Има ли план Б, ще се удължи ли с още една година и през 2023 г. преходния период и кога ще влезе в сила новата ОСП?

ЕК на този етап не вижда нужда от удължаване на преходния период с още една година, въпреки, че ЕК не може да гарантира, че всички планове ще бъдат одобрени до края на септември, особено за страните, които закъсняха с подаването им. В случаите пък, в които държавите не са изпратили удовлетворителен отговор на коментарите на ЕК, тя ще изпрати второ писмо с коментари и препоръки, което допълнително може да забави одобрението.

Вчера ЕК е одобрила първия Стратегически план, още 4 други са на финалната права, като до края на месеца ЕК очаква да одобри 10 плана“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X