Алтернатива на пшеницата за изхранване на животните

Какъв фураж би могъл адекватно да замести или допълни дажбите на млечните крави? Пшеницата, както и ечемикът, ръжта, тритикале, все житни растения или царевицата са с високо съдържание на нишесте (50-60 на сто) заедно с ограничено съдържание на сурова целулоза. С това се различава делът на устойчивото, несъдържащо се в стомаха на животните нишесте от 10 до 42 на сто. Тъй като става въпрос за енергийно подчертан концентриран фураж, то и съдържанието на сурови протеини, а оттук и ниско съдържание на полезните, съдържащи се в червата протеини е ниско при едновременно негативния преживен баланс на азота. При храненето на млечните крави пшеницата служи на първо място за балансиране на засилените белтъчинни дажби храна. Заложеното количество се определя от баланса между нишесте и захар в общата дажба (макс. 280 г/кг ТМ).

Пшеницата в центъра на вниманието. Освен това използването на пшеница, освен технически преработваеми предпоставки, поставя определени изисквания и що се отнася до стопанската логистика. Още от далечни времена заради развието на цените, както и заради хранително-физиологичните си качества, пшеницата е влязла по-сериозно в полезрението на човека. С напасването на устойчивостта на нишестето за силажните царевични продукти, независимо от сухата маса и степента на зрялост, делът на устойчивото царевично нишесте в прясно силажирана царевица е едва 25 на сто. В силирания царевичен силаж се достигат само още 10 до 15 на сто, с което се достига нивото на пшеницата. Това означава, от една страна, че силаж като царевично зърно или специални хранителни средства с високо съдържание на устойчиво нишесте с цел снабдяването с глюкоза на високодобивните животни ще трябва да се вземе предвид увеличение на дажбите. От друга страна, с цел предоставянето на стомашна ацидоза по горепосочените причини се ограничава силажният дял с подчертан дял на царевицата, а с това и нишестено обременените дажби. В заключение се предлагат алтернативни хранителни средства. Тук става въпрос както за сухи, така и за силирани хранителни средства като заместител на пшеницата, респективно като допълнение. 

За едни радост, за други мъка

Тази стара пословица засяга тази година силно както зърнопроизводителите, така и животновъдите. Докато едните потриват радостно ръце поради високите изкупни цени на зърното, другите трябва да бръкнат дълбоко в джобовете си, за да осигурят необходимите средства за изхранване на кравите, свинете или на птиците си. Не само животновъдите, но и производителите на комбинирани фуражи се опитват да заменят скъпите добавки с по-изгодни в парично отношение алтернативи. Тук думата имат онези, които планират рациона, за да задоволят хранително-физиологичните потребности на животните. При това търсенето на заместители за зърнени е по-лесно, отколкото при белтъчни храни. Внасят се големи количества, защото местните растения, източник на белтъчини, не играят особена роля.

Царевица на зърна и млечна царевица

Зърното от царевица намира много добро приложение като концентриран силаж за високодобивни крави. Той съдържа голямо количество нишесте и енергия, сравнено с други силажи със стабилност на съдържание на нишесте най-малко 40 на сто. Само една малка част от нишестето ферментира в стомаха на животните във вид на мастна киселина. Тъй като наличното нишесте не се разгражда в стомаха на животното, а в тънките черва се получава ензимно образувалата се глюкоза, необходима за енергийната обмяна на веществата и образуването на лактоза. Наличието на устойчиво нишесте в дажбите на високомлечните крави би трябвало да съставлява 25 до 50 г/кг фураж.

Един вариант за суха царевица на зърна е консервацията й като млечна царевица. Тук стабилността на нишестето е в границите на 25 на сто, все още по-високо, отколкото при другите видове силаж. Един проведен опит в храненето в стопанството в гр. Иден не показа разлика в продуктивността при хранене с изсушен, респективно с влажен царевичен шрот. Влажното (млечно) царевично зърно изисква внимателно сгъстяване на силирания материал. Консервирането може да се извърши както конвенционално, така и във фолиеви шлаухове.

Сухи стърготини

По правило изсушените в захарните фабрики, в насипно състояние или пакетирани немеласирани стърготини, имат около 5 на сто съдържание на захар. Меласираните стърготини могат да имат съдържание на захар между 10 и 28 на сто, поради което са особено богати на фибри (12-20 на сто). Богатите на енергия стърготини са донякъде ограничени от високото съдържание на целулоза и полуцелулоза, добре смилаеми, при относително равномерно, предпазващо стомаха освобождаване на енергията. При покупка, освен на процента на захарта, трябва да се обърне внимание и на неразтворимата в солна киселина пепел, което силно се променя в зависимост от качеството на захарното цвекло и преработката му. Един вариант към твърдите, дебели 10-12 мм стандартни обелки, са така наречените миниобелки с пресоване от около 6 мм. Тези по-малки стърготини съдържат по-малко от 16 на сто захар. При дажбите на млечните крави те намират приложение преди всичко при балансиране на тревни и с това богати на белтъчини дажби. Количеството се равнява на 2 до 4 кг дневно за всяка крава. 

Стар хляб

И старият хляб намира приложение при изхранването на кравите. Предпоставка за това е безупречното по отношение на хигиената качество на тестеното изделие. Преди всичко при влажна стока трябва да се внимава дали по нея няма плесен. Без съмнение, използването на стар хляб в храната по принцип е свързано с по-сложни работни условия (транспортиране, съхраняване, отстраняване на опаковката и др.). Това трябва да се вземе предвид при колебливото съдържание на хранителни вещества и отчитане на цените. 

Трябва да се обърне внимание на съдържанието на натрий, респективно на мазнини, които в зависимост от обработката на печените изделия, могат да бъдат високи. Това също така важи и за съдържанието на въглехидрати (около 70 на сто). При участието (2 до 3 кг/крава на ден) на такива регионално в различна степен добивани индустриални преработвателни продукти ще трябва да се осигури постоянно наличие. 

Рапични продукти (рапичен пай)

Производственият процес в децентрализирани маслопреработвателни мелници за кьоспе се различава по способа за екстракция в централизираните инсталации поради по-ниския добив на масло. Това освен всичко друго е свързано с голям диапазон на отклонения. За приложение при хранене на млечните животни от значение е количеството на наличните в червата протеини (nXP) и оттук делът на устойчиви протеини (UDP). За рапичния и соевия екстракционен шрот делът на UDP като резултат от тост-процеса се равнява на 30 на сто. При рапичния пай тази техническа обработка липсва, което се утаява в едно по-високо съдържание на глюкозинолат. Делът на UDP в рапичния пай отговаря по таблицата за хранителни стойности – DLG на 20 на сто от този на рапичния посевен материал.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X