Най-съвременни напоителни системи от Агротайм Техник решават проблемите със сушата

“NaanDanJain”- 70 години опит в напоителните системи

В екперименталната овощна градина на Агротайм, Исперих, разговаряме с Лазар Лазов, управител на фирма „Агротайм техник“. Градината е с площ от 70 дка и в нея има различни сортове овощни култури. Изцяло е с капково напояване с автоматизирана напоителна система на израелската фирма NaanDanJain, която в България се представлява от Агротайм Техник. Маркучите са вдигнати на 30 см над земята, което позволява лесна и бърза обработка, без да има нужда да се местят маркучи, които са многогодишни. Системата работи без резервоар, защото наблизо има водоизточник. Тя е с 2 помпи и пълна автоматизация. Управлява се дистанционно от телефон от всяка една точка на света. Дистанционно може да се контролира и торовнасянето, което системата също позволява.

От 2018 г Агротайм Техник е официален представител за България на световния лидер в напоителните системи “NaanDanJain”. Това е израелска компания с над 70 години опит в изграждането на напълно автоматизирани напоителните системи и оперираща в над 120 държави по целия свят.

Напоителните системи, било то пивотни системи за открити полета или капково напояване, предлагани от Агротайм Техник, се правят по индивидуални проекти спрямо нуждите на клиента. В допълнение към това всяка една система може да бъде снабдена с безконтактно управление, т.е. седейки вкъщи с телефона, всеки може да активира или деактивира системата и да следи актуалното й състояние. Също така при евентуален проблем, тази функция позволява на екип поддръжка от разстояние на Агротайм Техник да провери от къде идва този проблем, в някои случаи дори и да го отстрани от разстояние.

„Важно е да се отбележи, че нашите напоителни системи не се използват само за напояване с вода на насажденията, а също така и за торене. Това позволява прецизна дозировка на тор, а също така и спестява една обработка с машина на полето или овощна градина.

Освен напояване на овощни градините, при които то е задължително, все по-голяма популярност набира напояването и на други култури. Особено популярно в България става то при царевицата, защото резултатите от напояване при царевица са неоспорими – двойно и дори тройно увеличение на добивите и пълна независимост на земеделеца от капризите на времето.

В Агротайм техник имаме много решения в тази посока. Като наземно капково напояване, което е според мен, най-ефективният начин за напояване на царевица и слънчоглед. Другият вариант е подземно напояване на царевица, което е по-скъпо. То има своите плюсове, като например, че не е необходимо да се събират маркучи постоянно от полето. Следващият вариант е с пивотни системи, което е добра оптимизация предвид липсата на работна ръка. Системата само се стартира и започва напояване и торовнасяне.

Капковите системи за напояване, които предлагаме са на NaanDanJain , а пивотните системи на испанския производител RKD. Всякакви пивотни решения – основен пивот, латерални пивоти – пивоти, които се движат по дължина на полето с различни хидранти. Има и опция с рамо, което е с канал отстрани покрай полето. То е по-сложно за изграждане като конструкция, но е много ефективно.

С какво се отличаваме от останалите на пазара? Каква е философията на NaanDanJain, която ние следваме?

Предоставяме на всеки един земеделец индивидуално решение спрямо неговите конкретни нужди. Преди да започнем какъвто и да е процес, ние се срещаме със земеделеца и системата се изгражда изцяло според характеристиките на неговите насаждения и според неговите нужди и желания.

Като преди всичко се изготвя дизайн на самото поле в Израел от нашия екип специалисти, които са базирани там, и на база на този дизайн и на всички сметки по хидравликата, теренни особености, разположение, се изготвя финансова оферта, въз основа, на която се изгражда и системата за напояване.

Защото при тези напоителни системи всичко е стриктно индивидуално спрямо нуждите на клиента и при тях не съществува едно единствено универсално решение за всички. Това важи и за царевицата, и за всички други видове напояване. Консултацията е най-важното нещо.

В Агротайм Техник разполагаме с професионалисти в сферата, така че предоставяме услугата от консултирането през дизайна на полето и на цялата система до изграждането и инсталирането на самата система”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X