Министър Иван Иванов: Максимално бързо ще изпратим нотификация до ЕК по Временната рамка в помощ на уязвимите сектори

„Екипът на Министерството на земеделието ще изпрати възможно най-бързо нотификация до Европейската комисия (ЕК) по Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе днес в Министерство на земеделието.

По нея първоначалният лимит за подпомагане на стопанство е увеличен от 35 000 евро на 62 000 евро. Средствата по нея са осигурени с актуализацията на бюджета за 2022 г., в която са предвидени допълнителни средства в размер на 468 700 000 лв. предназначени за кризисни мерки за компенсиране на увеличените разходи на производството на земеделските стопани и по схемите за хуманно отношение за свинете и птиците.

Министър Иванов коментира, че стопаните ще бъдат подпомогнати по още две мерки:

– по извънредната помощ за преодоляване на последиците от военния конфликт в Украйна с бюджет 62 млн. лв., по която се подкрепят стопани от секторите „Свиневъдство“, „Птицевъдство“, лозаро-винарския сектор и оранжерийното производство на зеленчуци. Прием по мярката ще се проведе в периода 29 юли – 5 август т. г., като кандидатите ще подават заявления в областните дирекции на ДФЗ. Помощта следва да бъде изплатена до 30 септември т. г.

–  по извънредна мярка в ПРСР, която позволява на България да насочи до 5% от бюджета на Програмата за 2021 и 2022 г. в подкрепа на засегнати от кризата земеделци от уязвимите сектори“.

Министърът припомни, че след като Народното събрание гласува днес промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, по тази мярка към земеделските производители ще бъдат пренасочени 33 млн. евро. Той се ангажира веднага след нотификацията да бъдат организирани бърз прием на документи и разплащане на средствата. „Защитихме тази мярка пред Комисията с още 13 държави членки, тъй като земеделските производители се нуждаят от подпомагане. Не е вярно, че така се спасяват средства по ПРСР, защото те можеше да отидат по други направления“, изтъкна министърът. „Работим на пълни обороти, предвид необходимостта от това подпомагане“, допълни министър Иван Иванов.

„Търсим разумни и смислени решения в подкрепа на земеделските производители“, коментира заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев.

Участващите в Консултативния съвет браншови организации представиха становищата си по готвените мерки, като постигнаха съгласие да се действа максимално бързо в подкрепа на земеделските производители.

Консултативният съвет обсъди и подготвения проект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, регламентиращ реда за разпределение на пасищата, мерите и ливадите.

„Летвата е вдигната високо, отпуснахме безпрецедентно подпомагане за земеделските производители – над 700 млн. лв. национални и европейски средства ще бъдат изразходвани до края на годината”, каза в заключение министър Иванов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X