Брюксел предлага спиране на правилата за сеитбооборота и оставянето на земи под угар за 1 година 

ЕС трябва да даде по-голям принос за избягване на глобалния недостиг на храна. Ето защо Европейската комисия предлага да бъдат преустановени задължението за оставяне под угар и правилата за сеитбообращение през 2023 г.

Европейската комисия предлага спиране на задължението за заделяне на обработваема земя (с изключение на отглеждането на царевица и соя или за насаждения с кратка ротация) и правилата за сеитбообращение (GAEC 7 и 8) през 2023 година на прилагане на Общата селскостопанска политика, съобщиха от  Брюксел на 22 юли.

От Европейската комисия обясняват, че временното спиране на задължението за заделяне на обработваема земя и правилата за сеитбообръщение ще освободи общо около 1,5 милиона хектара земя за отглеждане на зърно. Това ще помогне за смекчаване на несигурността в глобалната хранителна система в резултат на войната в Украйна. В прессъобщението се казва: „Всеки тон зърно, произведен в ЕС, помага да се осигурят световните доставки на храна.“

Комисията посочва, че предложението за оставяне под угар и сеитбообращение е резултат от внимателен баланс между наличността и достъпността на храната, от една страна, и защитата на биологичното разнообразие и качеството на почвата, от друга. Освен това ЕК остава ангажирана с целите на Зелената сделка. Те включват забрана за използване на препарати за растителна защита в зони от Натура 2000.

Преди предложението да бъде приложено, Европейската комисия ще уведоми официално държавите от ЕС. Широката подкрепа от тях се счита за изключително вероятна – товече стана ясно в началото на седмицата на Съвета по земеделие на ЕС, че мнозинството от страните от ЕС приветстват спирането на сеитбооборота и оставянето под угар.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X